Drożdżowe racuchy

Drożdżowe racuchy

Drożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki.

Szybkie i delikatne, wilgotne w smaku….

Składniki na zaczyn

  • 2 łyżki mąki
  • 50g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru

Składniki na pączki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Dodatkowo

Przepis na drożdżowe racuchy

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Pamiętajmy składniki musza być w temperaturze pokojowej.
  2. Po 15 minut mieszamy wszystkie składniki na pączki z zaczynem aż połączą się składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Na rozgrzany olej przy pomocy łyżki wykładamy niewielkie kawałki ciasta i smażymy na rumiany kolor.
  4. Po usmażeniu przekładamy racuchy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. W miseczce mieszamy cukier puder z odrobiną cukru waniliowego, a następnie obtaczamy w nim usmażone racuchy.

Drożdżowe racuchy

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.