Czekoladowe naleśniki
Desery,  Kolacje

Czekoladowe naleśniki

Facebook

Czekoladowe naleśniki z ogromną ilością dodatków to jedne z najlepszych dań, jakie w ostatnim czasie udało mi się przygotować i zrobić. Podstawą tych naleśników jest oczywiście ciasto, a dodatki jakie wykorzystacie do ich późniejszego podania to rzecz gustu i upodobań Waszych podniebień.

W zależności od użytych dodatków to danie to może być zarówno bardzo, ale to bardzo słodki deser, jak i delikatnie słodka kolacja.

Szybki przepis na:Naleśniki z serem i czekoladą

Składniki na ok. 8 sztuk

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

W tym przepisie składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej, więc spokojnie możecie wyjąć je chwile przed przygotowaniem.

Czekoladowe naleśniki [PRZEPIS]

Zaczynamy od roztopienia w rondelku masła. Następnie zostawiamy je do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy, ale należy uważać, aby go nie zagotować. Dodajemy do mleka pokruszoną czekoladę. Następnie do mleka dodajemy pozostałe składniki – przesianą mąkę, cukier, szczypta soli, jajka i roztopione masło. Wszystko mieszamy. Możecie wykorzystać do tego mikser. Ja zazwyczaj mieszam wszystko przy pomocy rózgi kuchennej.

Naleśniki smażymy na posmarowanej olejem patelni na średnim ogniu z obu stron. Naleśniki nie powinny być zbytnio przysmażone, powinny być miękkie.

Danie podajemy z ulubionymi dodatkami – owocami, bitą śmietaną, albo cukrem pudrem.

Czekoladowe naleśniki
Czekoladowe naleśniki

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.