Ciasto serowe z rabarbarem to pyszne i oryginalne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkości. W połączeniu z kremowym serem, rabarbar dodaje danie lekkiej kwaśności, co nadaje mu niepowtarzalnego smaku.
Istnieje wiele wariantów ciasta z serem i rabarbarem, ale zazwyczaj składa się ono z trzech warstw: kruchego spodu, kremowego farszu z sera i jajek oraz wierzchniej warstwy z kawałków rabarbaru i kruszonki. Wierzchnia warstwa może być również posypana cukrem pudrem lub polana syropem z rabarbaru.
Ciasto serowe z rabarbarem to idealna propozycja na letnie przyjęcia i spotkania rodzinne. Można je podać jako deser lub jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Dzięki połączeniu kremowego sera i kwaśnego rabarbaru, ciasto to z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Obejrzyj nasze filmy:
Przygotowanie ciasta z serem i rabarbarem nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również inne przepisy na pyszne ciasta i wypieki z wykorzystaniem rabarbaru. Koniecznie musicie spróbować drożdżówek z rabarbarem, albo strucle z rabarbarem. To jedne z najlepszych wypieków w sezonie rabarbarowym.
Ciasto serowe z rabarbarem składniki na ciasto
- 220g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 100g cukru (1/2 szklanki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130g masła (2/3 kostki)
- 50g zmielonych migdałów
- 1 żółtko
- szczypta soli
Ciasto serowe z rabarbarem masa serowa
- 450g gotowego sera na sernik
- 200g śmietany 18%
- 1 białko
- 1 jajko
- 20g budyniu w proszku waniliowego (1/2 torebki)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100g cukru( 1/2 szklanki)
- 300g rabarbaru
U mnie szklanka zawsze ma pojemność 250 ml. Tortownica ma średnicę 24 cm.
Ciasto serowe z rabarbarem przepis
Ciasto z serem i rabarbarem przygotowuje się błyskawicznie, więc zanim zaczniemy przygotowywać poszczególne jego elementy należy włączyć piekarnik w opcji góra – dół i nagrzać go do 190 st. C.
Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtko (ale białka nie wyrzucajcie, wykorzystamy go później do przygotowania masy serowej), zmielone migdały oraz masło i szczyptę soli. Całość wygniatamy przy pomocy ręki, aby otrzymać coś na wzór kruszonki.
Następnie dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i 2/3 kruszonki wylepiamy spód. Robimy około 5 mm brzeg na boku tortownicy. Resztę kruszonki wstawiamy do lodówki, bo będzie nam potrzebna do posypania wierzchu ciasta.
Spód ciasta zapiekamy przez około 20 minut, po upieczeniu powinno mieć kolor złoto – rumiany. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na bok.
W czasie kiedy spód się podpieka możemy przygotować masę serową. Do miski wkładamy wszystkie składniki (bez rabarbaru) czyli ser z wiaderka, śmietanę, białko (zostało nam po dodawaniu żółtka do kruszonki), całe jajko, budyń w proszku, cukier waniliowy i zwykły cukier. Wszystkie składnimi miksujemy do połączenia się składników. Nie miksujcie ich zbyt długo, bo zbytnio napowietrzycie masę i ciasto po upieczeniu bardzo szybko Wam opadnie.
Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki. Ja go nie obieram wcześniej.
Na podpieczony spód przekładamy masę serową, wyrównujemy.
Następnie układamy na niej rabarbar lekko do wciskając w ser. Wierzch posypujemy pozostawioną częścią kruszonki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i pieczemy przez 45 minut w opcji góra – dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
To ciasto najlepiej smakuje jak ser stężeje, wiec musicie uzbroić się w cierpliwość.