Ryż z warzywami z kurczakiem na ostro

Ryż z warzywami i kurczakiem na ostro
Ryż z warzywami i kurczakiem na ostro

Każdy z nas lubi chińszczyznę, pokażę Wam zatem w jaki sposób możemy przygotować w domu jej zdrową wersję. Nasza wersja dania jest przygotowania na ostro, ale jeśli nie lubicie ostrych dań, dajcie odrobinę mniej pieprzu cayenne.

Słodyczy dodatkowo doda słodki ananas. Przygotowując odrobinę więcej dania, będziecie mieli obiad na kolejny dzień. Sprawdźcie, jak przygotować ten pyszny ryż z warzywami z kurczakiem na ostro.

Ryż z warzywami z kurczakiem na ostro – składniki (na 4 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki ananasa
  • 200g warzyw na patelnię
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • olej kokosowy
  • 200g ryżu
  • sól
  • łyżeczka sosu sojowego

Ryż z warzywami z kurczakiem na ostro – przepis

Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Na łyżeczce oleju kokosowego podsmażamy (ok. 8 minut) mrożone warzywa. W międzyczasie filet z kurczaka kroimy w dużą (ok.2 cm) kostkę. Paprykę, cebulę i ananasa również kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.

Jak warzywa będą już al dente przekładamy je do miski i na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Jak cebula będzie szklista dodajemy  kurczaka. Doprawiamy go ostrą papryką, pieprzem cayenne oraz solą. Jak kurczak będzie już delikatnie podsmażony dodajemy czerwoną paprykę i ananasa. Całość podsmażamy razem przez ok. 5 minut, dodajemy mleczko kokosowe i łyżeczkę sosu sojowego.

Dusimy jeszcze wszystko razem przez ok. 10 minut.

Kurczaka podajemy z ryżem wymieszanym z podsmażonymi wcześniej warzywami.

Smacznego!

 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.