Pyszne ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki jest w pełni. Warto zatem przygotować pyszne ciasto ze śliwkami.

Ciasto przygotowujemy stosunkowo szybko i nie wymaga ono od nas zbyt dużej liczby składników.

Ciasto ze śliwkami smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, jednak pyszne będzie również następnego dnia. Aby nadać mu odrobinę słodkości warto posypać je cukrem pudrem :)

Musicie spróbować tego przepisu…

Ciasto ze śliwkami – składniki

  • ok. 0,5 kg śliwek
  • 320g mąki (2 szklanki)
  • 250 g cukru (1 szklanka)
  • 250g masła
  • 4 jajka
  • sól
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek mleka

Sprawdzone pomysły na DESERY


Ciasto ze śliwkami – przepis

W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki, połówki (zależy jakiej są wielkości).

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy roztopione masło, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera, ale również możecie wymieszać wszystkie składniki łyżką.

Masę przelewamy do blaszki (25×25 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Na wierzchu delikatnie wciskając w ciasto układamy śliwki.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut. Czy ciasto jest upieczone sprawdzicie przy pomocy drewnianego patyczka.

Ciasto ze śliwkami

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.