Pieczona łopatka z sosem grzybowym

Pieczona łopatka z grzybami

Pieczona łopatka z sosem grzybowym to propozycja dla wszystkich, którzy lubią smacznie zjeść oraz tych wszystkich, którzy uwielbiają grzyby.

Danie to będzie idealną propozycją na rodzinny, niedzielny obiad. Najlepiej je przygotować w sezonie, jednak możecie użyć do jego przygotowania suszonych grzybów.

Pieczona łopatka z sosem grzybowym – składniki (4-5 porcji)

  • ok. 1,2 kg łopatki
  • 400 g suszonych grzybów
  • 1 kg pieczarek
  • 400g śmietany 18%
  • masło
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • ulubione przyprawy

Pieczona łopatka z sosem grzybowym – przepis:

Łopatkę nacieramy przyprawami solą, pieprzem oraz Waszymi ulubionymi przyprawami, a następnie odstawiamy na ok. 2-3 godziny aby przeszła ich aromatem.

Grzyby (najlepiej na noc) namaczamy w wodzie.

Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i odsączone z wody oraz pokrojone w kostkę grzyby. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Dusimy całość przez ok. 20-25 minut, aż grzyby zmiękną i odparuje część wody z pieczarek.

Śmietanę hartujemy 3 łyżkami sosu, który powstał podczas duszenia grzybów, a następnie śmietanę wlewamy do grzybów. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.

Pieczoną łopatkę podajemy z ziemniakami z wody i pysznym sosem grzybowym. Spróbujcie tego dania… jest pyszne :)

Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.