Pieczona łopatka z sosem grzybowym to propozycja dla wszystkich, którzy lubią smacznie zjeść oraz tych wszystkich, którzy uwielbiają grzyby.
Danie to będzie idealną propozycją na rodzinny, niedzielny obiad. Najlepiej je przygotować w sezonie, jednak możecie użyć do jego przygotowania suszonych grzybów.
Pieczona łopatka z sosem grzybowym – składniki (4-5 porcji)
- ok. 1,2 kg łopatki
- 400 g suszonych grzybów
- 1 kg pieczarek
- 400g śmietany 18%
- masło
- cebula
- sól
- pieprz
- ulubione przyprawy
Pieczona łopatka z sosem grzybowym – przepis:
Łopatkę nacieramy przyprawami solą, pieprzem oraz Waszymi ulubionymi przyprawami, a następnie odstawiamy na ok. 2-3 godziny aby przeszła ich aromatem.
Obejrzyj nasze filmy:
Grzyby (najlepiej na noc) namaczamy w wodzie.
Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i odsączone z wody oraz pokrojone w kostkę grzyby. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Dusimy całość przez ok. 20-25 minut, aż grzyby zmiękną i odparuje część wody z pieczarek.
Śmietanę hartujemy 3 łyżkami sosu, który powstał podczas duszenia grzybów, a następnie śmietanę wlewamy do grzybów. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
Pieczoną łopatkę podajemy z ziemniakami z wody i pysznym sosem grzybowym. Spróbujcie tego dania… jest pyszne :)
Smacznego!
Idealna propozycja dla mnie bo uwielbiam grzyby. Bardzo smacznie wygląda :)