Mule w pomidorach

Mule w pomidorach
Mule w pomidorach

Uwielbiamy mule w każdej postaci. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, podane ze świeżą bagietką. Mule to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na romantyczną kolację. Najlepiej będą smakowały podane z białym lekkim, wytrawnym winem.

Warto zaznaczyć, że danie jest bardzo delikatne i zawiera dużo cennych składników mineralnych.

Wbrew pozorom jak mogłoby się wydawać, mule nie są takie drogie w przygotowaniu. Kilogram muli kosztuje w sklepie ok. 15 PLN. Polecam Wam kupić świeże mule, a nie tak jak duża część sklepów oferuje „już ugotowane mule”.

Mule w pomidorach – składniki

  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 kg muli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • odrobina oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Mule w pomidorach – składniki

Przygotowanie posiłku musimy zacząć od bardzo dokładnego umycia muli. Jeśli jakieś będą już otwarte – należy je wyrzucić.

W dużym garnku na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory w puszce i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy też drobno posiekaną bazylię.

Do garnka wkładamy umyte mule, przykrywamy i dusimy do momentu kiedy mule się otworzą. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem, aby zmienić ich położenie.

Mule podajemy ze świeżo pokrojoną bagietką.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.