Idealne ciasto na pizzę

Idealne ciasto na pizzę

Duża część osób uważa, że przygotowanie ciasta na pizzę jest rzeczą trudną do wykonania.
Nic bardziej mylnego, jednak trzeba przyznać, że wymaga to od nas odrobiny wysiłku, aby dokładnie zagnieść wszystkie składniki.

Trzeba pamiętać, aby przyłożyć się do przygotowania ciasta na pizzę, bo dobrą pizzę rozpoznajemy właśnie po cieście na którym została zrobiona. Dodatki do pizzy to już drugorzędna kwestia.

Ciasto na pizzę – składniki

  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy

Ciasto na pizzę – przepis

Rozkruszone drożdże dodajemy do miseczki, posypujemy cukrem, zalewamy letnią wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy pośrodku wgłębienie. Dodajemy oliwę i drożdże z wodą. Całość mieszamy, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy. Wkładamy do dużej miski, oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie wyrabiamy je kolejny raz.

Przygotowane ciasto cielimy na 2, 3, 4 części w zależności od tego ile i jakiej wielkości pizzę chcemy przygotować.

Idealne ciasto na pizzę - pizza

Pizzę pieczemy ok. 13-15 minut w temperaturze 220 st. C.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.