Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Jeśli nie macie pomysłu na deser to myślę, że z przyjemnością zjecie pyszny blok czekoladowy. Nie potrzebujecie na jego przygotowanie wiele czasu, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi poleżeć kilka godzin w lodówce. Jednak myślę, że warto bo jest pyszny…

Przepis znajdziecie poniżej… sprawdźcie i podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach pod przepisem.

Blok czekoladowy – składniki (na 2 małe keksówki)

  • 2 masła do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • 200g herbatników
  • 5 łyżek wody
  • garść rodzynek
  • 1 jajko
  • 500g mleka w proszku

Blok czekoladowy – przepis

W garnku roztapiamy masło razem z wodą. Dodajemy stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. Jak całość się zagotuje zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy.

Dodajemy mleko w proszku i przy pomocy miksera całość miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy jajko i miksujemy aż powstanie jednolita masa.

Dodajemy pokruszone herbatniki i rodzynki, mieszamy wszystko łyżką i przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.