Tarta cytrynowa z bezą włoską to kwintesencja doskonałego smaku i delikatności w jednym daniu. Bardzo orzeźwiająca i zarazem krucha tarta z prawdziwą włoską bezą.
Spis treści
To połączenie konsystencji, smaków i tekstur sprawia, że ta tarta jest prawdziwym rarytasem dla podniebienia, podbijającym serca miłośników deserów na całym świecie.
Sama cytrynowa tarta jest znakomitym deserem o intensywnym smaku cytryny, którym uwodzi podniebienia. Dodanie do tego włoskiej bezy jest jak dodanie delikatnej piany do już wyśmienitego dania – nadaje mu lekkości i jeszcze większej elegancji.
Obejrzyj nasze filmy:
Co to jest włoska beza?
Jest to rodzaj bezy, który charakteryzuje się tym, że jest przygotowywany na gorąco, a nie jak tradycyjne bezy, na zimno. Składa się z wrzącego syropu cukrowego, który stopniowo jest dodawany do ubitych białek jajek, tworząc puszystą masę, która następnie jest pieczona.
Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą zewnętrzną warstwę i miękką, puszystą wnętrze.
Tarta cytrynowa z bezą włoską składniki
Składniki na kruche ciasto
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Masło powinno być schłodzone.
Składniki na krem cytrynowy
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 4 cytryny
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masło powinny być schłodzone.
Składniki na włoską bezę
- 2 białka
- 150g cukru
- 40 ml wody
Tarta cytrynowa z bezą włoską przepis
Przygotowanie tarty cytrynowej zaczynamy od zrobienia ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciast, do połączenia się wszystkich składników. Następnie formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 45 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Umieszczamy je w formie do tarty (rozmiar 26 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw z obciążeniem przez 20 minut w temperaturze 170 st. C. Piekarnik ustawiamy w opcji góra – dół. A następnie kolejne 20 minut już bez obciążenia. Po tym czasie ciasto studzimy, ale nie wyciągamy z formy.

Porada: Jako obciążenie możemy użyć fasolę, albo groch. Na tartę kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na niego groch albo fasolę.
Pora na przygotowanie kremu. Zaczynamy od sparzenia cytryn. Z jednej cytryny ścieramy skórkę, a ze wszystkich wyciskamy sok.
Do rondelka dodajemy sok z cytryny, startą skórkę cytrynową, mąkę, jajka i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, jak masa zacznie gęstnieć dodajemy zimne masło i zdejmujemy z ognia jak już wszystkie składniki się połączą.

Krem cytrynową przelewamy na upieczony spód i pieczemy jeszcze przez 20 minut w temperaturze 170 st. C.

Teraz czas na przygotowanie bezy włoskiej. To wcale nie jest takie trudne.
Cukier i wodę podgrzewamy na małym ogniu, aż syrop cukrowy osiągnie temperaturę 110 stopni. Jak syrop cukrowy ma tą temperaturę do misy robota kuchennego dodajemy białka i ubijamy. Syrop na wolnym ogniu gotujemy, do czasu aż białka będą gotowe.


Wlewamy syrop wąskim strumieniem do ubitych białek, nie przerywając ubijania. Białka z syropem ubijamy około 10 minut.
Bezę wykładamy na upieczoną tartę i za pomocą palnika przypalamy bezę z wierzchu.

Porada: Jeśli nie macie palnika włóżcie bezę do piekarnika z nagrzaną opcją grill. Wystarczy dosłownie 1 – 2 minuty.

Smacznego!