Tarta cytrynowa z bezą włoską to kwintesencja doskonałego smaku i delikatności w jednym daniu. Bardzo orzeźwiająca i zarazem krucha tarta z prawdziwą włoską bezą.

To połączenie konsystencji, smaków i tekstur sprawia, że ta tarta jest prawdziwym rarytasem dla podniebienia, podbijającym serca miłośników deserów na całym świecie.

Sama cytrynowa tarta jest znakomitym deserem o intensywnym smaku cytryny, którym uwodzi podniebienia. Dodanie do tego włoskiej bezy jest jak dodanie delikatnej piany do już wyśmienitego dania – nadaje mu lekkości i jeszcze większej elegancji.

Obejrzyj nasze filmy:

Co to jest włoska beza?

Jest to rodzaj bezy, który charakteryzuje się tym, że jest przygotowywany na gorąco, a nie jak tradycyjne bezy, na zimno. Składa się z wrzącego syropu cukrowego, który stopniowo jest dodawany do ubitych białek jajek, tworząc puszystą masę, która następnie jest pieczona.

Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą zewnętrzną warstwę i miękką, puszystą wnętrze.

Tarta cytrynowa z bezą włoską składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Masło powinno być schłodzone.

Składniki na krem cytrynowy

  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 4 cytryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło powinny być schłodzone.

Składniki na włoską bezę

  • 2 białka
  • 150g cukru
  • 40 ml wody

Tarta cytrynowa z bezą włoską przepis

Przygotowanie tarty cytrynowej zaczynamy od zrobienia ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciast, do połączenia się wszystkich składników. Następnie formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 45 minut.

Tarta cytrynowa z bezą włoską

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Umieszczamy je w formie do tarty (rozmiar 26 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw z obciążeniem przez 20 minut w temperaturze 170 st. C. Piekarnik ustawiamy w opcji góra – dół. A następnie kolejne 20 minut już bez obciążenia. Po tym czasie ciasto studzimy, ale nie wyciągamy z formy.

Tarta cytrynowa z bezą włoską
Tarta cytrynowa z bezą włoską

Porada: Jako obciążenie możemy użyć fasolę, albo groch. Na tartę kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na niego groch albo fasolę.

Pora na przygotowanie kremu. Zaczynamy od sparzenia cytryn. Z jednej cytryny ścieramy skórkę, a ze wszystkich wyciskamy sok.

Do rondelka dodajemy sok z cytryny, startą skórkę cytrynową, mąkę, jajka i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, jak masa zacznie gęstnieć dodajemy zimne masło i zdejmujemy z ognia jak już wszystkie składniki się połączą.

Tarta cytrynowa z bezą włoską
Tarta cytrynowa z bezą włoską

Krem cytrynową przelewamy na upieczony spód i pieczemy jeszcze przez 20 minut w temperaturze 170 st. C.

IMG 2842

Teraz czas na przygotowanie bezy włoskiej. To wcale nie jest takie trudne.

Cukier i wodę podgrzewamy na małym ogniu, aż syrop cukrowy osiągnie temperaturę 110 stopni. Jak syrop cukrowy ma tą temperaturę do misy robota kuchennego dodajemy białka i ubijamy. Syrop na wolnym ogniu gotujemy, do czasu aż białka będą gotowe.

Tarta cytrynowa z bezą włoską
Tarta cytrynowa z bezą włoską
Tarta cytrynowa z bezą włoską

Wlewamy syrop wąskim strumieniem do ubitych białek, nie przerywając ubijania. Białka z syropem ubijamy około 10 minut.

Bezę wykładamy na upieczoną tartę i za pomocą palnika przypalamy bezę z wierzchu.

Tarta cytrynowa z bezą włoską

Porada: Jeśli nie macie palnika włóżcie bezę do piekarnika z nagrzaną opcją grill. Wystarczy dosłownie 1 – 2 minuty.

Tarta cytrynowa z bezą włoską
Tarta cytrynowa z bezą włoską

Smacznego!