Szybki chlebek bananowy to prosty sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Przygotowanie tego chlebka nie wymaga ani mikseru, ani długiego czasu przygotowania. Wystarczy Wam 15-20 minut.
Przepis na Chlebek ziołowy
Składniki
- 3-4 duże dojrzałe banany
- 250g mąki
- 125g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 70g masła
Szybki chlebek bananowy – przepis
W rondelku roztapiamy masło i delikatnie przestudzamy. W tym czasie rozgniatamy banany. Jeśli zostaną nierozgniecione mniejsze lub większe kawałki to się tym nie przejmujcie, będą znacznie lepiej wyczuwalne w chlebku. Do bananów dodajemy roztopione masło.
Obejrzyj nasze filmy:
W misce przy pomocy widelca rozdzieramy cukier z jajkiem i dodajemy do bananów.
W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli. Następnie dodajemy suche składniki z mokrymi. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie przekładamy ciasto do keksówki wysmarowanej mąką i oprószonej mąką. Chlebek bananowy pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie pozostawiamy go przez 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
