Sałatka hawajska z szynką, kukurydzą, jajkami to nie tylko pięknie wyglądająca, ale również pyszne smakująca sałatka. Jest to idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli słodko- wytrawnych smaków. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje dużo czasu, a z całą pewnością wygląd sałatki zrobi swoje na stole.

Możecie przygotować sałatkę hawajską nie tylko na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkanocne, ale na spotkanie ze znajomymi, czy domową, rodzinną imprezę. Sałatkę możemy podać na dwa sposoby – wymieszaną, albo ułożoną warstwami.

Kluczem tej sałatki jest sos jogurtowo- majonezowy z dodatkiem czosnku. Możecie zrobić sos tylko na bazie jogurtu, będzie one wtedy znacznie bardziej dietetyczny.

Obejrzyj nasze filmy:

Dlaczego warto przygotować sałatkę hawajską z szynką?

Sałatka hawajska z szynką to połączenie słodkich, tropikalnych owoców z klasycznym smakiem szynki oraz słodkiej kukurydzy. Do sałatki dodamy o charakterystycznym smaku selera konserwowego.

Seler konserwowy jest zapomnianym przez wiele osób produktem, który można wykorzystać w sałatkach i surówkach.

Te wszystkie składniki słodkie i wytrawne połączy sos czosnkowy. Tylko tym razem będzie on bardzo delikatny, bo chcemy jedynie aby smak czosnku był tłem dla sosu.

Sałatkę hawajską przygotowuję z gotowanym jajkiem, które również wzbogaci smak tej przystawki.

Jeśli macie ochotę przygotować inną sałatkę to przepisy znajdziecie na moim blogu. Polecam Wam sałatkę wiosenną, albo sałatkę z selerem konserwowym.

Składniki na sos

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jeśli wolicie bardziej „czosnkowe” smaki to dodajcie 1 ząbek czosnku więcej.

Sałatka hawajska z szynką składniki

  • słoiczek selera konserwowego
  • puszka kukurydzy
  • 150g szynki
  • 150g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 6 plastrów ananasa z puszki

Sałatka hawajska z szynką przepis

Przygotowanie sałatki hawajskiej zaczynamy od zrobienia sosu. Do miseczki przeciskamy 1 ząbek czosnku, dodajemy majonez, jogurt naturalny, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby przegryzły się wszystkie składniki.

Kiedy składniki sosu będą się „przegryzać”, powinniśmy przygotować pozostałe składniki. Szynkę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Kukurydzę i seler konserwowy odcedzamy z zalewy. Ananasa również kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Możecie również jajka, podobnie jak żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Teraz przyszła kolej na ułożenie poszczególnych warstw w dużej misce.

Warstwy powinny wyglądać następująco (zaczynając od dołu)

  • seler konserwowy
  • 2 łyżki sosu majonezowego
  • pokrojona szynka
  • kukurydza
  • 2 łyżki sosu
  • żółty ser
  • 2 łyżki sosu
  • ananas
  • pokrojone jajka
  • pozostały sos majonezowy

Sałatka nie tylko wybornie smakuje, ale również super się prezentuje. Na górze sałatki warto zrobić dekorację, w zależności od okoliczności

Sałatka hawajska z szynką
Sałatka hawajska z szynką

Smacznego!