Maślankowy jagodowiec Madzi
Desery

Maślankowy jagodowiec

Maślankowy jagodowiec to ciasto na maślance z dodatkiem jagód, z pyszną słodką kruszonką. Jak sami zobaczycie w przepisie przygotowanie ciasta nie jest trudne i z całą pewnością wyjdzie Wam przepyszne.

Tak więc wszystkim polecam wypróbowanie tego przepisu :)

Składniki

  • 300 g jagód
  • 4 jajka
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g masła

Przepis na kruszonkę:

  1. W misce mieszamy 3/4 szklanki mąki z 1/3 szklanki cukru i 50g masła. Całość po wyrobieniu wstawiamy do lodówki.

Przepis na ciasto:

  1. W misce mieszamy 4 jajka, 1 szklankę maślanki i 4 łyżki oliwy.
  2. Wymieszane mokre składniki łączymy z 3 szklankami mąki, 1 szklanką cukru, proszkiem do pieczenia.
  3. Tak połączone składniki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (aby ciasto nam nie przywarło).
  4. Na ciasto wykładamy (wcześniej umyte) jagody i posypujemy kruszonką.
  5. Ciasto pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego !

5 komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.