
Maślankowy jagodowiec
Maślankowy jagodowiec to ciasto na maślance z dodatkiem jagód, z pyszną słodką kruszonką. Jak sami zobaczycie w przepisie przygotowanie ciasta nie jest trudne i z całą pewnością wyjdzie Wam przepyszne.
Tak więc wszystkim polecam wypróbowanie tego przepisu :)
Składniki
- 300 g jagód
- 4 jajka
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g masła
Przepis na kruszonkę:
- W misce mieszamy 3/4 szklanki mąki z 1/3 szklanki cukru i 50g masła. Całość po wyrobieniu wstawiamy do lodówki.
Przepis na ciasto:
- W misce mieszamy 4 jajka, 1 szklankę maślanki i 4 łyżki oliwy.
- Wymieszane mokre składniki łączymy z 3 szklankami mąki, 1 szklanką cukru, proszkiem do pieczenia.
- Tak połączone składniki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (aby ciasto nam nie przywarło).
- Na ciasto wykładamy (wcześniej umyte) jagody i posypujemy kruszonką.
- Ciasto pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego !
Podoba mi się te ciacho. U nas dziś też ciasto z jagodami, ale drożdżowe
Mam nadzieję, że podzielisz się z nami swoim przepisem?
Mniam! Wygląda wspaniale! Uwielbiam jagodowce:)
O mniam, wygląda cudownie :)
I tak samo cudownie smakował :) Dziękuję Madziu :)