Kuskus przez wielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki.
Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie – wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę.
W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami z patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu).
Obejrzyj nasze filmy:
Kuskus z warzywami z patelni- składniki:
- piersi z kurczaka
- warzywa na patelnię (600g)
- kuskus (200g)
- sól
- pieprz
- przyprawa curry
- zioła prowansalskie
- olej
Przepis na kuskus z warzywami z patelni
Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku to była sól, pieprz i curry. Podsmażamy go na patelni z niewielką ilością oleju.
Jak kurczak będzie usmażony przekładamy go do miseczki, a następnie na patelni przesmażamy „warzywa na patelnię„.
W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy.
Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki.
Smacznego!