Pieczone żeberka to jedno z moich ulubionych dań :) Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, aczkolwiek 1,5 godzinki muszą siedzieć w piekarniku.
W sklepie możemy kupić zarówno żeberka paski jak i żeberka mostki. Wybierzcie te, które będą mniej tłuste, jednak w przypadku pasków będzie Wam znacznie łatwiej je podzielić na mniejsze kawałki.
Pieczone żeberka – składniki:
- żeberka (1,5 kg)
- oliwa (4-5 łyżek)
- zioła prowansalskie
- czosnek (może być granulowany)
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- woda (1/2 szklanki)
Pieczone żeberka – przepis:
Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i całość delikatnie skraplamy oliwą z oliwek.
Żeberka marynujemy ok. 1 godziny.
Obejrzyj nasze filmy:
Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny nagrzanego do 160 st.C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie naczynia żaroodpornego i pozwalamy im się delikatnie przypiec.
Tak przygotowane żeberka możemy podać z ziemniakami, kaszą pęczak i surówką z sałaty i rzodkiewek.