Pieczone żeberka to jedno z moich ulubionych dań :) Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, aczkolwiek 1,5 godzinki muszą siedzieć w piekarniku.

W sklepie możemy kupić zarówno żeberka paski jak i żeberka mostki. Wybierzcie te, które będą mniej tłuste, jednak w przypadku pasków będzie Wam znacznie łatwiej je podzielić na mniejsze kawałki.

Pieczone żeberka – składniki:

  • żeberka (1,5 kg)
  • oliwa (4-5 łyżek)
  • zioła prowansalskie
  • czosnek (może być granulowany)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • woda (1/2 szklanki)

Pieczone żeberka – przepis:

Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i całość delikatnie skraplamy oliwą z oliwek.
Żeberka marynujemy ok. 1 godziny.

Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny nagrzanego do 160 st.C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie naczynia żaroodpornego i pozwalamy im się delikatnie przypiec.

Tak przygotowane żeberka możemy podać z ziemniakami, kaszą pęczak i surówką z sałaty i rzodkiewek.