Espresso tonic to bardzo nietypowe połączenie dwóch składników – mocnej aromatycznej kawy z gorzkim, bardzo ziołowym tonikiem. Niektóre połączenie mogą wydawać się z początku bardzo dziwne, jednak jak już je zmieszamy, spróbujemy to okazują się strzałem w 10 -tkę.
Skąd wywodzi się espresso tonic
Ciężko jest doszukiwać się początków tego połączenia, wszystko jednak wskazuje, że pierwszy raz ten napój przygotowała baristka ze Szwecji w swojej kawiarni, a w latach osiemdziesiątych został rozpowszechniony w innych krajach. Ten bardzo orzeźwiający napój stał się w ostatnim czasie hitem nie jednej kawiarni. Jest w stałym elementem menu wielu najlepszych na świecie barów.
Rodzaje espresso z tonikiem
Bariści prześcigają się w pomysłach i udoskonaleniach tego napoju, można spotkać wersje nocne, weekendowe, z podwójnego espresso itp. Jednak kluczem tego orzeźwiającego napoju jest odpowiednie dobranie kawy do toniku. Jeśli mamy bardzo gorzki tonik to łączenie go z włoskimi, dość kwaśnymi kawami nie będzie najlepszym pomysłem. Warto wtedy wybrać ziarna o niskiej kwasowatości, chociażby Arabica. Najlepsze będzie espresso z ekspresu ciśnieniowego, jeśli jednak takim nie dysponujemy to trzeba przygotować naprawdę mocną kawę.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 50 ml mocnego espresso
- 150 ml toniku
- plasterek limonki
- dużo lodu
Jak przygotować espresso tonic?
Do szklanki wrzucamy koski lodu, na dno wlewamy espresso i uzupełniamy szklankę tonikiem. Na wierzchu ze względu na gazowany charakter toniku, może powstać pianka, jej nadmiar możemy ściągnąć przy pomocy łyżki. Do kawy dodajemy plasterek limonki, mieszamy i podajemy.
Smacznego!