Domowy kompot z rabarbaru to alternatywa dla gotowych soków i napoi, który kupujemy w sklepie. Propozycja ta idealnie sprawdzi się do każdego obiadu, a jak schowacie kompot do lodówki to z całą pewnością Wam się tak szybko nie popsuje.

Przygotowanie tej domowej wersji kompotu zajmuje dosłownie chwilę, a smak… no właście… pyszny.

Składniki

  • 400g rabarbaru
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 l wody mineralnej
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka cukru waniliowego

Przepis na kompot z rabarbaru

  1. Z rabarbaru odcinamy liście i zdrewniałe łodygi. Resztę kroimy w grubą kosteczkę.
  2. Do rondelka dodajemy cukier i dosłownie przez 1-2 minuty go roztapiamy, uważając aby się nam nie przypalił.
  3. Dodajemy pokrojony rabarbar i wszystko dusimy ok. 5 minut aż rabarbar puści sok.
  4. W rondelka dodajemy wodę, sok z cytryny, cukier waniliowy i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 7-8 minut.
  5. Kompot przelewamy przez sitko, dokładnie wyciskając na nim owoce, aby nie marnować soku.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: