Domowy kompot z rabarbaru to alternatywa dla gotowych soków i napoi, który kupujemy w sklepie. Propozycja ta idealnie sprawdzi się do każdego obiadu, a jak schowacie kompot do lodówki to z całą pewnością Wam się tak szybko nie popsuje.
Przygotowanie tej domowej wersji kompotu zajmuje dosłownie chwilę, a smak… no właście… pyszny.
Składniki
- 400g rabarbaru
- 4-5 łyżek cukru
- 1 l wody mineralnej
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka cukru waniliowego
Przepis na kompot z rabarbaru
- Z rabarbaru odcinamy liście i zdrewniałe łodygi. Resztę kroimy w grubą kosteczkę.
- Do rondelka dodajemy cukier i dosłownie przez 1-2 minuty go roztapiamy, uważając aby się nam nie przypalił.
- Dodajemy pokrojony rabarbar i wszystko dusimy ok. 5 minut aż rabarbar puści sok.
- W rondelka dodajemy wodę, sok z cytryny, cukier waniliowy i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 7-8 minut.
- Kompot przelewamy przez sitko, dokładnie wyciskając na nim owoce, aby nie marnować soku.
Smacznego!