Kurczak z ryżem i warzywami to pyszne i pożywne danie, które z pewnością zaspokoi głód i dostarczy organizmowi wielu wartości odżywczych. Kawałki soczystego kurczaka podsmażone na złocisty kolor, ugotowany na sypko ryż oraz mieszanka świeżych warzyw, takich jak marchew, groszek i papryka, tworzą smaczny i zdrowy posiłek.
Kurczak jest bogatym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a także do utrzymania zdrowych kości i skóry. Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości i dostarczają energii na wiele godzin.
Warzywa natomiast dostarczają organizmowi niezbędne witaminy i minerały, które wzmacniają układ odpornościowy i wpływają korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Kurczak z ryżem i warzywami to także świetny wybór dla osób, które dbają o swoją wagę i zdrowie. Dzięki zastosowaniu niskotłuszczowego mięsa, gotowaniu na wodzie i dodaniu dużej ilości warzyw, danie to jest niskokaloryczne, a jednocześnie sycące i pożywne.
Warto dodać, że kurczak z ryżem i warzywami to również bardzo łatwe i szybkie do przygotowania danie. Wystarczy pokroić warzywa i kurczaka, ugotować ryż, a następnie wszystko razem podsmażyć na patelni. Danie to może być idealnym rozwiązaniem na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.
Przygotowanie całego dania zabrało mi ok. 20 minut, jednak warto zamarynować kurczaka w przyprawach parę godzin wcześniej aby przeszedł ich aromatem.
Sprawdźcie przepis poniżej :)
Szybki przepis na: Domowe nuggetsy z kurczaka
Kurczak z ryżem i warzywami składniki (na 1 porcję)
- mały filet z kurczaka (ok. 150 g)
- 1/2 torebki brązowego ryżu
- 170-200 g warzyw na patelnię (ja wykorzystałem mieszankę chińską)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (do marynaty)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (do warzyw)
- 1 łyżeczka imbiru (do marynaty)
- 1 łyżeczka kurkumy (do warzyw)
- olej do smażenia
- sól
- odrobina ziaren słonecznika (jeśli lubicie)
Przeczytaj także: Imbir- właściwości zdrowotne
Kurczak z ryżem i warzywami przepis
Kurczaka nacieramy odrobiną soli, papryki i imbirem. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na ok. 3-4 godziny do lodówki.
Po wyjęciu kurczaka z lodówki, smażymy go na suchej patelni w papierze do pieczenia ok. 10 minut z każdej strony. Po usmażeniu zostawiamy go jeszcze przez parę minut w papierze do pieczenia aby odpoczął, a następnie kroimy w średniej wielkości plastry.
W rondelku gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie na odrobinie oleju podsmażamy warzywa i jak będą już miękkie dodajemy do nich ugotowany ryż, doprawiamy papryką, kurkumą i całość podsmażamy dosłownie przez chwilę.
Na talerz wykładamy warzywa z ryżem i pokrojonego w plasterki kurczaka. Jeśli lubicie całość możecie posypać uprażonymi na suchej patelni ziarenkami słonecznika.

Jak szybko zrobić: Pad Thai z kurczakiem i kapustą
Smacznego!