Ciasteczka to idealny pomysł na przekąskę pomiędzy posiłkami, podwieczorek czy do przysłowiowej kawy z przyjaciółką. Żurawina stosowana jest w zapobieganiu przeziębienia oraz wspomaga układ moczowy. Zakwasza go dzięki, temu bakterie łatwiej usuwane są z naszego organizmu. Infekcje układu moczowego rzadziej nas dotykają. Orzechy natomiast powinno się jeść minimum raz w tygodniu w celu obniżenia poziomu cukru we krwi i obniżają zły cholesterol.
Czarna czekolada to źródło magnezu, która działa na nasz organizm rozkurczowo. Jeżeli jesteście uczuleni na jakikolwiek składnik można go zamienić dowolnie przez siebie wybrany.
Ciasteczka możesz zapakować w celofan i wręczyć komuś na spróbowanie.
Obejrzyj nasze filmy:
Ciasteczka owsiane z żurawiną – składniki
- 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek wedle uznania
- 250 g płatków owsianych
- 100 g mąki ( możesz użyć pełnoziarnistej lub pszennej)
- 60 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady (ilość wedle uznania)
- Szczypta soli
- 3 jaja
Ciasteczka owsiane z żurawiną – przepis
Musisz rozpuścić na patelni masło, następnie dodaj płatki owsiane, upraż je na złoty kolor uważaj nie mniej jednak by ich nie spalić. Dodaj cukier i chwilę mieszaj aż się nie rozpuści. Tak przygotowane płatki owsiane przełóż do miseczki i przestudź. Możesz wystawić je na zewnątrz, gdy temperatura jest niska, w przeciwnym razie możesz do większej miski nalać zimnej wody i wstawić miskę z płatkami owsianymi.
Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i szczyptą soli. Całość wsyp do płatków. Dodaj dodatki czyli żurawinę, czekoladę, orzechy i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę wyjmij na stolnicę lub na blat – ciasto powinno mieć 5 mm grubości. Ciasteczka mogą mieć kształt koła, kwadratu to już jest zależne od Ciebie. Blaszkę do pieczenia pokryj papierem do pieczenia i ułóż ciasteczka.
Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Cecyliusza około 15 minut aż się zarumienią. Polecam wszystkim miłośnikom ciasteczek.
Smacznego!