Uwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno – śmietanowym.
Danie to jest niezwykle proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Użyjcie do jego przygotowania makaronu do spaghetti albo makaronu tagliatelle.
Poniżej znajdziecie listę składników i szybki przepis…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 200g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany
- 2 jajka
- 50 parmezanu
- makaron do spaghettii
- sól
- pieprz
Carbonara w klasycznym wydaniu – przepis
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Na patelnię dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Podsmażamy go przez chwilę, a następnie dodajemy posiekany czosnek.
- W misce mieszamy śmietanę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
- Jak boczek zacznie robić się delikatnie rumiany, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy ugotowany makaron. Dodajemy masę jajeczną i całość mieszamy uważając aby nie ścięły nam się jajka.
- Makaron podajemy posypany startym parmezanem.
Smacznego!