Carbonara w klasycznym wydaniu

Carbonara w klasycznym wydaniu

Uwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno – śmietanowym.

Danie to jest niezwykle proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Użyjcie do jego przygotowania makaronu do spaghetti albo makaronu tagliatelle.

Poniżej znajdziecie listę składników i szybki przepis…

Składniki

  • 200g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 50 parmezanu
  • makaron do spaghettii
  • sól
  • pieprz

Carbonara w klasycznym wydaniu – przepis

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelnię dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek. Podsmażamy go przez chwilę, a następnie dodajemy posiekany czosnek.
  3. W misce mieszamy śmietanę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Jak boczek zacznie robić się delikatnie rumiany, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy ugotowany makaron. Dodajemy masę jajeczną i całość mieszamy uważając aby nie ścięły nam się jajka.
  5. Makaron podajemy posypany startym parmezanem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.