Jak przygotować szpinak

Jak przygotować szpinak

Szpinak może smakować i wyglądać wyśmienicie, o ile dobrze zabierzemy się do jego przygotowania. Wprawdzie w wielu sklepach można kupić szpinak mrożony, ale nic nie dorówna świeżym liściom.

Jak przygotować szpinak

Szpinak dobrze jest zatem gotować na parze. Jeśli zdecydujemy się na wrzucenie liści szpinaku do wrzącej wody, bardzo łatwo możemy je rozgotować. Innym sposobem jest duszenie szpinaku na patelni pod przykryciem. Sposobów na przyrządzenie duszonego szpinaku jest wiele.

Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem czosnku i cebuli lub śmietany. Szpinak to również dodatek do wielu potraw – makaronów, pierogów czy naleśników. Nieprzetworzone liście to także świetny dodatek do koktajli warzywnych, sałatek i ciast.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.