Jak gotować jajka na twardo
Poradniki,  Śniadania

Jak gotować jajka na twardo

Jajka na twardo to nie tylko świetny pomysł na udane śniadanie, ale także imprezę wśród rodziny lub przyjaciół. Zwłaszcza w tym ostatnim wypadku warto sprawić, by były nie tylko pyszne, ale także dobrze prezentowały się na półmisku.

Jak gotować jajka na twardo

Idealne ugotowanie jajka na twardo jest bardzo proste – wystarczy jedynie kontrolować czas. Jeśli jajka ugotujemy zbyt krótko, otrzymamy jajka na miękko lub na półtwardo. Zbyt długie gotowanie to z kolei pożegnanie z ładnie wyglądającymi jajkami.

Wokół żółtka pojawia się wówczas zielona, nieestetyczna otoczka. Jajka powinniśmy gotować 8 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie wylewamy ostrożnie gorącą wodę i dolewamy chłodnej, by zatrzymać proces gotowania i schłodzić jajka.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.