Zastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli.
Coca-cola to jeden z sekretnych składników wykorzystywanych do przygotowania żeberek w coli. Lekko słodki smak żeberek przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Smak żeberek podbije nie jedno serce.
Żeberka w coli to ciekawa odmiana od tradycyjnie przygotowywanych żeberek zapiekanych z warzywami.
Obejrzyj nasze filmy:
Żeberka w coli nie wymagają od nas wymyślnych składników, a ich przygotowanie jest niezwykle proste, że poradziłoby sobie nawet dziecko :) Wystarczy zamarynować mięso i wstawić do piekarnika… proste ?:)
Poniżej znajdziecie dokładny przepis.
Składniki:
- 2 kg żeberek
- 2 szklanki coca coli
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Przepis na żeberka w coli:
- Olej mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, kurkumą i papryką.
- Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą i pieprzem.
- Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Żeberka zalewamy coca-colą i pieczemy ok. 1,5 godziny do miękkości w temperaturze 180 st. C. Od czasu do czasu podlewamy je wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Żeberka w coli możemy podać z kaszą pęczak, ziemniakami z wody albo frytkami. Jako surówka doskonale do tego dania sprawdzi się marchewka z groszkiem albo np. buraczki :) Żeberka wyszły pyszne, można powiedzieć „palce lizać”:)
Jak sami widzicie, przepis nie jest bardzo skomplikowany, a cały sekret tego dania opiera się na marynacie, w której musimy marynować żeberka.
Smacznego!