Żeberka w coli – szybki przepis :)

Żeberka w coli :)

Zastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli.

Coca-cola to jeden z sekretnych składników wykorzystywanych do przygotowania żeberek w coli. Lekko słodki smak żeberek przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Smak żeberek podbije nie jedno serce.

Żeberka w coli to ciekawa odmiana od tradycyjnie przygotowywanych żeberek zapiekanych z warzywami.

Żeberka w coli nie wymagają od nas wymyślnych składników, a ich przygotowanie jest niezwykle proste, że poradziłoby sobie nawet dziecko :) Wystarczy zamarynować mięso i wstawić do piekarnika… proste ?:)
Poniżej znajdziecie dokładny przepis.

Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • 2 szklanki coca coli
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Przepis na żeberka w coli:

  1. Olej mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, kurkumą i papryką.
  2. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą i pieprzem.
  3. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  4. Żeberka zalewamy coca-colą i pieczemy ok. 1,5 godziny do miękkości w temperaturze 180 st. C. Od czasu do czasu podlewamy je wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Żeberka w coli możemy podać z kaszą pęczak, ziemniakami z wody albo frytkami. Jako surówka doskonale do tego dania sprawdzi się marchewka z groszkiem albo np. buraczki :) Żeberka wyszły pyszne, można powiedzieć „palce lizać”:)

Jak sami widzicie, przepis nie jest bardzo skomplikowany, a cały sekret tego dania opiera się na marynacie, w której musimy marynować żeberka.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.