Roladki z szynki z serem żółtym to pomysł na fantastyczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się na święta, spotkanie w gronie znajomych, albo przyjęcie okolicznościowe – komunię, rocznicę ślubu, urodziny, imieniny.
Wbrew pozorom aby przygotować roladki z szynki z serem żółtym nie musimy spędzić wieczności w kuchni, przygotujemy je w kilka chwil, no dobrze przeznaczmy na to ok. 30 minut :)
Roladli z szynki z serem to jedno z najsmaczniejszych dań, które można szybko zrobić w domu., to idealna przystawka. Co ważne na moim blogu kulinarnym znajdziecie również pyszną wersję podobnych roladek, ale tym razem wypełnionych nadzieniem chrzanowym. Zobacz jak przygotować roladki z chrzanem.
Roladki z szynki z serem żółtym składniki
- 15 dużych plastrów wędliny (szynki)
- 10 jajek
- 250g sera żółtego
- 3-4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Roladki z szynki z serem żółtym przepis
Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ja zawsze po ugotowaniu, jajka zalewam zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Zbyt długie gotowanie jajek również nie jest wskazane.
Ostudzone jajka obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ja ścieram rzeczy na dużych oczkach, bo chcę aby w smaku była wyczuwalna struktura produktów.
Jajka i ser mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Plasterki wędliny smarujemy przygotowaną masą jajeczno- serową i zwijamy w rulonik. Tak zwinięte ruloniki przewiązujemy szczypiorkiem.
Tak przygotowane roladki z szynki z serem żółtym możemy podać z sosem chrzanowym, będzie doskonale pasował na święta Wielkanocne. Dla osób lubiących czosnek, możemy przygotować także wyśmienity sos czosnkowy.
Pomysły na przystawki: