
Przystawka – babeczki z pastą jajeczną i łososiem
Już niejednokrotnie widzieliśmy na różnego rodzaju przyjęciach, spotkaniach babeczki z kruchego ciasta podane w postaci wytrawnej. Tym razem Madzia postanowiła przygotować domową wersję przystawek – babeczki z pastą jajeczną i łososiem.
Ponieważ potrzeba sporo czasu na przygotowanie samych babeczek, skorzystaliśmy z gotowych wytrawnych babeczek. Być może są odrobinę droższe, aniżeli te przygotowane w domu, ale pozwala to zaoszczędzić odrobine czasu.
Składniki
- 10 babeczek z kruchego ciasta
- 100-150g wędzonego łososia
- 4 jajka
- 1/2 pęczku szczypiorku
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Babeczki z pastą jajeczną i łososiem – przepis
Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Łososia kroimy w mniejsze kawałki, szczypiorek drobno siekamy, ostudzone jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Farsz do babeczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Babeczki wypełniamy nadzieniem i dekorujemy odrobiną koperku, albo natką pietruszki.

Smacznego!