Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w przyozdobienie kiełbasek w oczka wykorzystując szprycę napełnioną majonezem.
Takie kiełbaski mogą być również świetną propozycją na szybką przystawkę albo przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Sprawdźcie, a się przekonanie że będą smakować.
Poniżej przedstawiam przepis i listę potrzebnych produktów.
Składniki:
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki maki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 10 dag masła
- 12 małych kiełbasek
- 12 plasterków żółtego sera
- Ketchup
- Majonez
- Sól
Przepis na kiełbaski w cieście
- Wymieszaj wszystkie mąki, posiekaj razem z masłem. Następnie dodaj jajko, szczyptę soli a także dodaj 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto i owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i pokrój w paski na szerokość około 5 cm. Plasterki sera posmaruj ketchupem, owiń kiełbaski a następnie tak przygotowane kiełbaski owiń w ciasto.
- Blaszkę pokryj papierem do pieczeniem a następnie posmaruj roztrzepanym jakiem, ułóż kiełbaski i piecz około 20-30 minut w temperaturze 18- stopni Celsjusza.