Pizza calzone
Inne

Pizza calzone

Najlepsza pizza calzone, prawdziwie włoska, z prawdziwie włoskim farszem. To tradycyjny włoski przepis na calzone, przygotowany z włoskich, dojrzałych pomidorów, włoskiej mozzarelli.

Swój przepis na farsz do calzone urozmaiciłem odrobiną pieczarek, czerwoną papryką oraz dałem typowo polski akcent – kiełbasę. Wy oczywiście możecie do środka dać swoje ulubione dodatki. Takie jakie lubicie. Pamiętajcie tylko, że one będą się zapiekać wraz z ciastem, więc odradzam na przykład szynkę parmeńską, bo może stracić swój smak.

Oczywiście podstawą farszu jest włoski ser mozzarella oraz dobrej jakości pomidorowy. Trzeba też pamietać o przyprawach, a w śród nich obowiązkowo bazylia.

Najważniejszym elementem tego przepisu jest przepis na ciasto na pizzę. To właśnie on stanowi podstawę pieroga calzone.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również przepis na tradycyjne włoskie przepis. Chyba najbardziej znany to przepis na pizza Margherita.

Pizza calzone składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • mała cebula

Pizza calzone farsz

  • puszka pomidorów
  • 6-7 pieczarek
  • papryka
  • kiełbasa
  • oregano
  • ser mozzarella

Pizza calzone przepis

Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną pracować. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy pracujące drożdże, 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscy (przykryte ściereczką) na ok. 45 minut.

Przygotowanie farszu: Na patelni podsmażamy pieczarki z cebulą. Pieczarki przekładamy do miseczki, a na patelnię wkładamy pomidory z puszki i drobno pokrojoną paprykę. Podsmażamy do czasu odparowania większości wody z pomidorów. Ciasto na pizze dzielimy na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy, i na jeden połowie układamy wszystkie składniki. Zawijamy tak jak pierogi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 15 minut lub w piecu do pizzy przez ok. 7-8 minut. Ciasta nie musimy smarować z wierzchu oliwą, aby się przyrumieniło, bo zawiera już w sobie oliwę.

Pizzę podajemy z sosem czosnkowym, albo pomidorowym. Być może to polski sposób podania pizzy, ale jest wyśmienity.

Pizza calzone
Pizza calzone

Smacznego !

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pizza calzone

Jest to pokrótce pizza w formie pieroga, nie ma skonkretyzowanego przepisu, więc możemy do niej włożyć, co nam się tylko podoba. Podstawowy calzone przepis to oczywiście sos do pizzy oraz ser, reszta składników, to pełna dowolność, jednak warto dobierać je tak, aby nie były zbyt mokre, ponieważ może to utrudniać wypiek.

Ciasto na calzone mocno obciążone i nawilżone, będzie przyklejać się do formy, nie będzie do końca upieczone, co za tym idzie będzie gumowate i łatwe do rozerwania.

Przepis na calzone

Ciasto na pierogi calzone to po prostu zwykłe ciasto drożdżowe najlepiej z mąki typu 0, czyli takiej, z której wypieka się pizzę. Można użyć drożdży świeżych, ale także suchych, warto wtedy jednak zwrócić uwagę na proporcje, aby przypadkiem nie wyrosło za bardzo lub przeciwnie, za mało. Zaletą używania suchych drożdży jest to, że o wiele trudniej je 'zabić’, czyli sprawić, że przestaną pracować, przez co ciasto nie wyrośnie i nie rozwinie w pełni swojego smaku.

Jako sosu można użyć odrobiny koncentratu pomidorowego, jeśli jednak dysponujemy odrobiną czasu, o wiele lepszym wyborem będzie pulpa pomidorowa ze świeżą bazylią, doprawiona solą oraz cukrem, a także odrobiną oliwy z oliwek. Mozzarella wióry, będzie najlepszym wyborem, jeśli chodzi o ser, ponieważ ma delikatny smak, i wspaniałą, ciągnącą się konsystencje.

Pizza calzone przepisy

Najpopularniejsze dodatki to kurczak, boczek czy szynka, kukurydza, cebula, a nawet konserwowe ogórki. Można dać oliwki, suszone pomidory czy świeże zioła, takie jak bazylia czy oregano, aby nadać nieco włoskiemu klimatu naszemu przysmakowi. W celu przygotowania calzone rozwałkowane ciasto w formie koła smarujemy na połowie sosem, posypujemy serem oraz układamy dodatki. Następnie przykrywamy drugą połówką ciasta oraz zawijamy na brzegach, aby forma przypominała pieroga. Calzone pizza wypiekamy odrobinę dłużej niż standardową pizzę, sprawdzając, czy brzegi w środku nie są surowe.