Pizza calzone
Inne

Pizza calzone

Najlepsza pizza calzone, prawdziwie włoska, z prawdziwie włoskim farszem. To tradycyjny włoski przepis na calzone, przygotowany z włoskich, dojrzałych pomidorów, włoskiej mozzarelli.

Swój przepis na farsz do calzone urozmaiciłem odrobiną pieczarek, czerwoną papryką oraz dałem typowo polski akcent – kiełbasę. Wy oczywiście możecie do środka dać swoje ulubione dodatki. Takie jakie lubicie. Pamiętajcie tylko, że one będą się zapiekać wraz z ciastem, więc odradzam na przykład szynkę parmeńską, bo może stracić swój smak.

Oczywiście podstawą farszu jest włoski ser mozzarella oraz dobrej jakości pomidorowy. Trzeba też pamietać o przyprawach, a w śród nich obowiązkowo bazylia.

Najważniejszym elementem tego przepisu jest przepis na ciasto na pizzę. To właśnie on stanowi podstawę pieroga calzone.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również przepis na tradycyjne włoskie przepis. Chyba najbardziej znany to przepis na pizza Margherita.

Pizza calzone składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • mała cebula

Pizza calzone farsz

  • puszka pomidorów
  • 6-7 pieczarek
  • papryka
  • kiełbasa
  • oregano
  • ser mozzarella

Pizza calzone przepis

Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną pracować. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy pracujące drożdże, 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscy (przykryte ściereczką) na ok. 45 minut.

Przygotowanie farszu: Na patelni podsmażamy pieczarki z cebulą. Pieczarki przekładamy do miseczki, a na patelnię wkładamy pomidory z puszki i drobno pokrojoną paprykę. Podsmażamy do czasu odparowania większości wody z pomidorów. Ciasto na pizze dzielimy na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy, i na jeden połowie układamy wszystkie składniki. Zawijamy tak jak pierogi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 15 minut lub w piecu do pizzy przez ok. 7-8 minut. Ciasta nie musimy smarować z wierzchu oliwą, aby się przyrumieniło, bo zawiera już w sobie oliwę.

Pizzę podajemy z sosem czosnkowym, albo pomidorowym. Być może to polski sposób podania pizzy, ale jest wyśmienity.

Pizza calzone
Pizza calzone

Smacznego !

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze