Urządzając kuchnię często zastanawiamy się nad tym, jakiego typu wyposażenie powinno się tam znaleźć i szukamy produktów, które nie tylko zadowolą nas jakością, ale także nie urwą kieszeni. Przy wyborze mebli kierujemy się praktycznością, wyglądem i bierzemy pod uwagę także to, jakiej wielkości jest sama kuchnia, by czuć się w niej dobrze i funkcjonalnie.
Wyposażenie kuchennych szafek spędza niejednemu sen z powiek. Skompletowanie odpowiednich naczyń, garnków czy gadżetów nie jest łatwe, zwłaszcza, że niektóre z nich muszą (a przynajmniej tak chcielibyśmy) posłużyć nam na dłużej.
Za przykład posłużyć nam może patelnia- nieodzowny element każdej kuchni, nie tylko tradycyjnej ale także i ultranowoczesnej. To właśnie patelnia jest naczyniem bardzo często wykorzystywanym podczas codziennych czynności i zupełnie nie ma znaczenia, czy jesteśmy zwolennikami kuchni fit. Dobra patelnia pozwala przecież przyrządzać potrawy z minimalną ilością tłuszczu, choć smażenie na tłuszczu wraca nieco do łask- przy użyciu ostatnio bardzo modnego oleju kokosowego. Patelnia nie służy jednak tylko do smażenia- można w niej potrawy dusić a także zapiekać w piekarniku- oczywiście nie każdy model jest do tego dostosowany. Warto jednak zainwestować w takie naczynie, które będzie jak najbardziej uniwersalne.
Obejrzyj nasze filmy:
Dostępne na rynku patelnie często nie nadają się do takich kulinarnych eksperymentów. Na szczęście są też takie, które mają rączkę wykonana z odpowiedniego materiału tak, by można było ja w całości włożyć do piekarnika. Oczywiście warto wybrać takie, które mają rączkę przymocowaną na stałe- te ze składana rączka najzwyczajniej w świecie mogą po jakimś czasie się zepsuć- postawny jednak na trwałość produktu.
Skoro mowa o trwałości produktu nie bez znaczenia jest materia z którego wykonany jest odlew. Aluminiowe choć lekkie są nietrwałe i trujące, ceramiczne mogą się zarysować i zdarza się, że ich dno nie sprawdza się przy długotrwałym użytkowaniu. Warte uwagi są patelnie tytanowe, niektóre z nich mają nawet gwarancję na dno- oznacza to, że możemy spokojnie z niej korzystać w różnych warunkach, bez obaw o wykrzywienia i zniekształcenia. Co więcej, specjalna konstrukcja dna gwarantuje odpowiednie szybkie rozłożenie temperatury i utrzymanie jej. Z pewnością przekłada się to na pewne oszczędności- potrawy przygotowuje się szybciej więc potencjalnie strata witamin i minerałów w produkcie jest minimalizowana.
Tutaj warto polecić firmowe patelnie tytanowe: www.egustus.pl/7-garnki-i-patelnie
Każda pani domu zgodzi się ze stwierdzeniem, że dobra patelnia powinna się dobrze zmywać- i to prawda. Opatentowany tytanowy odlew jest łatwy do zmycia, pozwala zminimalizować ilość środków myjących co świetnie wpisuje się we współczesne eko-trendy.
A wygląd- no ma i pewnie będzie miał znaczenie. Miły dla oka design już jakiś czas stał się wyznacznikiem we współczesnej kuchni . Ładna patelnia nie jest więc chowana po kątach w szafce tylko po prostu efektownie wyeksponowana- tak by cieszyć oko i wyrazić styl właściciela mieszkania. Ładne i praktyczne patelnie zawsze będą w cenie i zdecydowanie nie warto interesować się tanimi, lekkimi patelniami, które posłużyć mogą bardzo krótko- szkoda i zdrowia i pieniędzy. Dobra patelnia tytanowa nie kosztuje aż tyle, by nie mogła być w zasięgu portfela przeciętnego użytkownika. Jest to też doskonały i gustowny pomysł na prezent – okazja praktycznie nie ma znaczenia.
Materiał partnera.