Zmiana stylu życia na zdrowszy zajmuje zawsze wysokie miejsce na liście najpopularniejszych postanowień noworocznych. Jednak, zamiast skupiać się jedynie na diecie, warto rozważyć całościowe podejście do odżywiania, zaczynając od samej kuchni. Zmiana nawyków żywieniowych to kluczowy krok, ale równie ważne jest zadbanie o sposób przygotowywania potraw. O czym warto pamiętać, myśląc o zdrowym odżywianiu? Sprawdzamy!

Jak zacząć się zdrowo odżywiać w nowym roku?

Zaczęcie zdrowego odżywiania w nowym roku to krok w stronę lepszego samopoczucia i utrzymania dobrej jakości życia. Kluczowym elementem tego procesu jest świadome podejście do diety i stopniowe wprowadzanie pozytywnych zmian. Warto zacząć od realistycznych postanowień, takich jak zwiększenie spożycia warzyw i owoców, ograniczenie ilości przetworzonych produktów, a także skoncentrowanie się na odpowiednim bilansowaniu posiłków. Jednak zdrowe odżywianie to nie tylko kwestia tego, co jemy, ale również jak przygotowujemy nasze posiłki. Wybór naczyń prozdrowotnych, zmiana smażenia na gotowanie lub duszenie, może znacząco wpływać na zachowanie wartości odżywczych potraw. Pamiętajmy o zrównoważonym podejściu, czerpania radości z różnorodności jedzenia i unikania skrajności. Zdrowe nawyki żywieniowe kształtują się stopniowo, a nowy rok to doskonała okazja do rozpoczęcia tej wartościowej podróży.

Jakie gotowanie jest zdrowe? Co zamiast smażenia?

Każdy z nas wie, że gotowanie jest najzdrowsze, gdy stosuje się metody przygotowywania potraw, które minimalizują dodatek zbędnych tłuszczów i pomagają zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Na przykład, zamiast smażenia w dużych ilościach oleju, warto rozważyć duszenie potraw np. na patelni emaliowanej lub innej, posiadającej nieprzywierającą powłokę. To metoda, która pozwala na zachowanie idealnej miękkości i soczystości potrawy, jednocześnie ograniczając dodatek tłuszczu do niezbędnego minimum. Ważne jest, aby wybierać naczynia wysokiej jakości, z trwałą powłoką, odporną na ścieranie i uszkodzenia. Jednak duszenie to nie jedyna dobra alternatywa dla smażenia. Gotowanie na parze to kolejny, świetny sposób na zachowanie wartości odżywczych, kolorów i naturalnego smaku produktów. Co więcej, parowanie pozwala uniknąć utraty witamin i minerałów. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości garnek do gotowania na parze, aby zapewnić sobie wygodne i jednocześnie zdrowe przygotowywanie posiłków.

Obejrzyj nasze filmy:

W czym zdrowo gotować?

Gotowanie zdrowych zup, gulaszy i innych potraw w garnku emaliowanym to kolejny, doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych składników. Dlaczego właśnie emalia? Choć te klasyczne naczynia mogą wydawać się przeżytkiem – nic bardziej mylnego. Powłoka emaliowana uznawana jest za prozdrowotną, przede wszystkim dlatego, że nawet pod wpływem wysokiej temperatury nie wytwarza ona żadnych szkodliwych związków ani alergenów. To jednak nie wszystko. Jeśli lubisz gotować kwaśne potrawy – np. rozgrzewające zupy – garnki emaliowane sprawdzą się doskonale. Nie wchodzą one w reakcje z kwasami, dzięki czemu można w nich nie tylko gotować, ale też przechowywać tego typu dania. Warto o tym pamiętać i w ramach noworocznych postanowień, zaopatrzyć się w komplet garnków emaliowanych, które pozwolą Ci wdrożyć zdrowe gotowanie w życie.

Pieczenie w piekarniku – alternatywa dla grillowania

Zamiast grillowania czy smażenia na patelni, warto częściej sięgać po pieczenie w piekarniku. Jest to mniej kaloryczna metoda przygotowywania mięsa i warzyw, która pozwala na zachowanie smaku i soczystości potraw. Do zdrowego pieczenia idealnie sprawdzi się duża brytfanna emaliowana, szczególnie jeśli przygotowujesz posiłki dla całej rodziny. W przypadku osób, które gotują tylko dla siebie, lepszym wyborem okaże się np. mała kokilka żeliwna. Tu również, jak w przypadku garnków czy patelni, ważnym aspektem będzie jakość powłoki. Istotne jest, aby była ona nieprzywierająca i odporna na działanie wysokiej temperatury. W przypadku pieczenia w piekarniku, warto pamiętać o tym, aby zamiast tradycyjnego natłuszczania formy czy brytfanny, zdecydować się na używanie papieru do pieczenia.

Noworoczne postanowienia - zdrowe odżywianie - zacznij od kuchni
Noworoczne postanowienia – zdrowe odżywianie – zacznij od kuchni
Materiał partnera.