Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki sposób możecie zrobić domowe tiramisu.

Jedynym minusem tego ciasta jest to, że musi być schłodzone, wiec po przygotowaniu trzeba wstawić je na conajmniej 5-6 godzin do lodówki.

Składniki

  • biszkopty (ok. 30 sztuk)
  • 500g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 0,7l mocnej kawy
  • kakao
  • ewentualnie likier kawowy

Domowe tiramisu – przepis

  1. Biszkopty zamaczamy w ostudzonej kawie z likierem kawowym i układamy na dnie naczynia, formy do pieczenia.
  2. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier puder i bardzo wolno całość miksujemy.
  3. Do śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone cały czas miksując masę.
  4. 1/2 masy wykładamy na biszkopty, posypujemy kakaem i układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Reszta masy i po wierzchu całość posypujemy kakaem.
  5. Deser wkładamy na ok. 5-6 godzin do lodówki.

Smacznego!