Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki sposób możecie zrobić domowe tiramisu.
Jedynym minusem tego ciasta jest to, że musi być schłodzone, wiec po przygotowaniu trzeba wstawić je na conajmniej 5-6 godzin do lodówki.
Składniki
- biszkopty (ok. 30 sztuk)
- 500g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany 30%
- 0,7l mocnej kawy
- kakao
- ewentualnie likier kawowy
Domowe tiramisu – przepis
- Biszkopty zamaczamy w ostudzonej kawie z likierem kawowym i układamy na dnie naczynia, formy do pieczenia.
- W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier puder i bardzo wolno całość miksujemy.
- Do śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone cały czas miksując masę.
- 1/2 masy wykładamy na biszkopty, posypujemy kakaem i układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Reszta masy i po wierzchu całość posypujemy kakaem.
- Deser wkładamy na ok. 5-6 godzin do lodówki.
Smacznego!