Czy wiesz, że tiramisu ma swoje korzenie we Włoszech już od XVII wieku? Ten klasyczny włoski deser jest nie tylko pyszny, ale także pełen historii i tradycji. Dzięki prostym składnikom i kilku krokom można stworzyć wyjątkowe tiramisu w domowym zaciszu.

To niezwykłe danie, które zyskuje coraz większą popularność – aż 40% osób deklaruje, że uwielbia smak tiramisu. Artykuł przedstawia kroki do przygotowania tego pysznego deseru oraz podpowiada, jak urozmaicić tradycyjny przepis. Warto spróbować przygotować własne tiramisu i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem!

Kluczowe elementy deseru Tiramisu

Domowe tiramisu to klasyczny włoski deser, który składa się z kilku podstawowych składników. Aby przygotować to pyszne danie, niezbędne będą: ser mascarpone, jajka, cukier, kakao, kawa, likier (zazwyczaj amaretto), oraz biszkopty (lub kakaowe paluszki).

Obejrzyj nasze filmy:

Ser mascarpone jest kluczowym składnikiem tiramisu – to gęsty i kremowy włoski ser, który nadaje deserowi delikatną i aksamitną teksturę. Jajka i cukier są używane do przygotowania kremu z mascarpone, który stanowi warstwę między biszkoptami nasączonymi kawą. Biszkopty lub kakaowe paluszki są używane do budowy struktury tiramisu i absorbują smak kawy oraz likieru. Kakao służy do posypania wierzchu deseru przed podaniem. Ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości składniki, ponieważ smak i tekstura tiramisu zależą od jakości serów mascarpone oraz biszkoptów. Włoskie domowe tiramisu to doskonały deser dla miłośników kawy i słodkości, który można przygotować w zaciszu własnej kuchni, korzystając z tych prostych składników.

pexels k zoltan 12035685

Domowe tiramisu składniki

  • biszkopty (ok. 30 sztuk)
  • 500g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 0,7l mocnej kawy
  • kakao
  • ewentualnie likier kawowy

Domowe tiramisu przepis

Zaczynamy od przygotowania kawy do namoczenia biszkoptów. Można użyć espresso lub mocnej kawy parzonej. Następnie biszkopty należy zamoczyć w przygotowanej kawie i ułożyć je na dnie naczynia do tiramisu.

W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier puder i bardzo wolno całość miksujemy. Do śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone cały czas miksując masę.

Na biszkoptach rozłóż warstwę przygotowanego wcześniej kremu z mascarpone i jajek. Następnie powtórz warstwę biszkoptów nasączonych kawą i ponownie nałóż warstwę kremu.

Po ułożeniu wszystkich warstw deser należy posypać kakao, aby nadać mu charakterystyczny smak i wygląd. Deser powinien zostać schłodzony przez kilka godzin w lodówce przed podaniem, aby wszystkie smaki się połączyły i tiramisu nabrało odpowiedniej konsystencji.

Deser wkładamy na ok. 5-6 godzin do lodówki.

Domowe tiramisu - prosty przepis
Domowe tiramisu – prosty przepis

Smacznego!