Drobiowe szaszłyki z grilla

Drobiowe szaszłyki z grilla

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie spotkanie urozmaicić dobrym jedzeniem. Pokażę Wam dziś jak przygotować szybko drobiowe szaszłyki z grilla.

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, a swoim wyglądem zachwycą niejedną osobę. Warto zatem znać przepis i przy najbliższej okazji przygotować tą potrawę :)

Listę zakupów oraz przepis znajdziecie poniżej…

Składniki

  • piersi z kurczaka
  • cukinia
  • pieczarki
  • czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie „przyprawa do grilla”
  • odrobina oliwy
  • patyczki do szaszłyków

Drobiowe szaszłyki z grilla – przepis

  1. Filet z kurczaka kroimy w dość dużą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i możemy użyć mieszanki przypraw – przyprawy grillowej.
  2. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w dużą kostkę.
  3. Cukinię myjemy i kroimy w grubsze półplasterki.
  4. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na wzdłuż na pół.
  5. Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie, a następnie nadziewamy na nie przygotowane wcześniej składniki. Kolejność nie ma znaczenia, po prostu tak jak chcecie :)
  6. Szaszłyki smarujemy oliwą i grillujemy aż kurczak będzie miękki.

Porada:
Nie należy zbyt długo grillować kurczaka, bo stanie się suchy.
Spróbujcie grillować szaszłyki bezpośrednio na ruszcie, delikatnie się przyrumienią i nabiorą charakterystycznych pasków od grillowana.

Więcej przepisów na pyszne potrawy z grilla znajdziecie TUTAJ <- sprawdźcie :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.