
Dietetyczna fasolka po bretońsku
Dietetyczna fasolka po bretońsku to danie, które jest najczęściej przygotowywane z białej fasoli z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Nasza wersja będzie odrobinę bardziej dietetyczna i zamiast boczku wykorzystamy do jej przygotowania filet z kurczaka.
Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że taka wersja fasoli będzie aż tak pyszna :)
Samo przygotowanie dania nie jest skomplikowane, jedynie trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej na noc namoczyć fasolę.
Dietetyczna fasolka po bretońsku – składniki
- fasola (8 łyżek)
- filet z kurczaka (2 pojedyncze filety z kurczaka)
- przecier pomidorowy (2 łyżki)
- passata pomidorowa (200 ml)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- olej kokosowy
- majeranek
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
Dietetyczna fasolka po bretońsku – jak przygotować?
Fasolę moczymy w wodzie przez całą noc. Następnie ją gotujemy ok. 1,5 godziny. I tutaj są dwie szkoły jedni nie zalecają gotowania fasoli w tej samej wodzie w której się moczyła, inni wręcz przeciwnie.
Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, przyprawy i całość dusimy razem jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Smacznego!
Fasolka , to lubię ona sama w sobie jest dietetyczna i magiczna bo fasola ma mało kalorii :) Fajny przepis z kurczakiem jeszcze nie jadłem :) muszę u siebie spróbować :) Swoją drogą , polecam też spróbować fasolki czarnookiej … jest magiczna całkiem serio :) Pozdrawiam i dzięki za przepis Seba :) http://londonsky.net/pl/3-dowody-na-istnienie-magicznej-fasoli/