Dietetyczna fasolka po bretońsku
Dieta,  Obiady

Dietetyczna fasolka po bretońsku

Dietetyczna fasolka po bretońsku to danie, które jest najczęściej przygotowywane z białej fasoli z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Nasza wersja będzie odrobinę bardziej dietetyczna i zamiast boczku wykorzystamy do jej przygotowania filet z kurczaka.

Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że taka wersja fasoli będzie aż tak pyszna :)

Samo przygotowanie dania nie jest skomplikowane, jedynie trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej na noc namoczyć fasolę.

Dietetyczna fasolka po bretońsku – składniki

  • fasola (8 łyżek)
  • filet z kurczaka (2 pojedyncze filety z kurczaka)
  • przecier pomidorowy (2 łyżki)
  • passata pomidorowa (200 ml)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • olej kokosowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia

Dietetyczna fasolka po bretońsku – jak przygotować?

Fasolę moczymy w wodzie przez całą noc. Następnie ją gotujemy ok. 1,5 godziny. I tutaj są dwie szkoły jedni nie zalecają gotowania fasoli w tej samej wodzie w której się moczyła, inni wręcz przeciwnie.

Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, przyprawy i całość dusimy razem jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.