Ciasto Lion – szybkie, bez pieczenia

Ciasto lion - szybkie, bez pieczenia

Uwielbiam słodyczy, a tym bardziej ciasta bez pieczenia :) Tym razem pokażę Wam przepis Madzi na szybkie i bardzo proste ciasto lion. Chyba każdy z nas zna i lubi batoniki Lion :) To właśnie one będę głównym składnikiem naszego ciasta.

Ciasto robi się szybko, jednak potrzeba kilku godzin w lodówce, aby śmietana odrobinę zgęstniała i herbatniki skruszały.

Ale powiem Wam… warto poczekać, zatem biegnijcie do sklepu (lista zakupów poniżej) i do dzieła…

Składniki na ciasto (spód)

  • ok. 350g herbatników
  • puszka masy krówkowej (ok. 400g)

Składniki na masę mascarpone

  • 3 opakowania serka mascarpone (750g)
  • 150g śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3-4 batoniki Lion

Składniki na śmietanę na wierzchu

  • 500ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowe składniki

  • 2-3 batoniki Lion

Ciasto lion – przepis

  1. Spód ciasta: dno blaszki wykładamy herbatnikami, a następnie smarujemy masą krówkową. Następnie układamy na nią kolejną warstwę herbatników.
  2. Masa mascarpone: śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Cały czas miksujemy dodając porcjami serek mascarpone. Batoniki Lion kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając ją łyżką. Masę układamy na herbatnikach i przykrywamy kolejna warstwą ciasteczek.
  3. Góra ciasta: śmietaną ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Układamy na herbatnikach. Wierzch posypujemy drobno pokrojonymi batonikami Lion.
  4. Ciasto wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki.

Ciasto lion - szybkie, bez pieczenia

Smacznego!

 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.