Marzysz o zapachu świeżo upieczonego, puszystego ciasta drożdżowego, ale brakuje ci czasu na żmudne wyrabianie? Dobrą wiadomością jest to, że istnieje przepis, który pozwoli ci cieszyć się tym wyjątkowym smakiem bez konieczności długotrwałego wysiłku.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to prawdziwa uczta dla miłośników pieczywa, którzy pragną w szybki i prosty sposób stworzyć arcydzieło cukiernicze w swojej kuchni.

Szukasz łatwego sposobu na przygotowanie pysznego ciasta drożdżowego bez konieczności długiego wyrabiania? Nasz przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest idealny dla ciebie. Sprawdź, jak stworzyć puszyste i aromatyczne ciasto krok po kroku.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania składniki

  • 5 szklanek mąki (ok. 820g)
  • 5 jajek
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • dowolne owoce (mogą być mrożone)

Kruszonka składniki

  • 100g masła
  • 75g cukru
  • 150g mąki

U mnie szklanka ma pojemność 250 ml. Do upieczenia używam blachy o wymiarach 27×35 cm.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania przepis

Mąkę przesiewamy do miski. Następnie w drugiej misce roztrzepujemy przy pomocy widelca przez chwilę jajka i dodajemy do mąki. Ja zazwyczaj rozbijam jajka do osobnej miseczki, a dopiero potem przelewam do mąki, w ten sposób unikniecie sytuacji, że w cieście będzie jakaś skorupka, albo dodacie popsute jajko.

Do mąki i jajek dodajemy pokruszone drożdże. Następnie dolewamy 1 szklankę oleju i 1 szklankę mleka. Mleko nie może być gorące, ale powinno być ciepłe. Tak dodane składniki w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2,5 godziny. Jak widzicie nie mieszamy składników.

Następnie przygotowujemy kruszonkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy czekając aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę i znów mieszamy. Kruszonkę zostawiamy do ostygnięcia. Sprawdźcie również przepis na ciasto ucierane z kruszonką.

Po tym czasie należy wymieszać składniki, możecie to zrobić przy pomocy drewnianej łyżki, albo ręką. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 27×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcecie aby papier trzymał się brzegów to delikatnie posmarujcie je masłem w kilku miejscach.

Ciasto u góry wyrównujemy i układamy na wierzchu dowolne owoce. Mogą to być śliwki, borówki, jagody czy wiśnie. Możecie w tym przepisie wykorzystać również owoce mrożone.

Wierzch posypujemy przygotowaną na początku kruszonką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, w opcji góra – dół. Pieczemy przez 40-45 minut. Po tym czasie ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku jeszcze przez 5-10 minuty i wyciągamy.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Smacznego!