Kuskus przez wielu uważany jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki.

Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie – wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę.

W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami z patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu).

Kuskus z warzywami z patelni- składniki:

  • piersi z kurczaka
  • warzywa na patelnię (600g)
  • kuskus (200g)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa curry
  • zioła prowansalskie
  • olej

Przepis na kuskus z warzywami z patelni

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku to była sól, pieprz i curry. Podsmażamy go na patelni z niewielką ilością oleju.

Jak kurczak będzie usmażony przekładamy go do miseczki, a następnie na patelni przesmażamy „warzywa na patelnię„.

W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy.

Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki.

Smacznego!