Kuchnia meksykańska- chilli con carne

Kuchnia meksykańska- chilli con carne

Jeśli lubicie kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć wieprzowiny, albo mięsa wołowo- wieprzowego.  Poniżej przepis- jest tylko inspiracją więc możecie chilli con carne urozmaicić wg własnego uznania.

Jeśli przygotujecie więcej chilli con carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie, że podgrzewając potrawę musicie bardzo uważać, aby Wam się nie przypaliła.

Chilli con carne – składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego)
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów w puszce
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • szczypta oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku

Chilli con carne – przepis

Marchewkę kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę.

Na patelni szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy posiekany czosnek i pokrojone chwilę wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka.

Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso. Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką.

Przesmażone mięso również przekładamy do garnka z dodanymi wcześniej warzywami. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy majerankiem, oregano i dusimy wszystko razem przez ok. 15 minut.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.