Sałatka Caprese to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych sałatek, jakie można przygotować. Składa się z trzech podstawowych składników: pomidorów, mozzarelli i bazylii. Sałatka ta pochodzi z regionu Kampanii we Włoszech i jest często podawana jako przystawka lub dodatek do dań głównych.
Do przygotowania sałatki Caprese potrzebujemy kilku składników. Przede wszystkim pomidory, które najlepiej wybrać dojrzałe i soczyste. Następnie dodajemy kawałki mozzarelli, która najlepiej będzie w kształcie kulki lub półkulki. Mozzarellę warto wybrać świeżą, najlepiej z białego sera, ponieważ ma delikatny smak i miękką konsystencję. Na koniec dodajemy listki bazylii, które nadają sałatce wyjątkowego smaku i aromatu.
Do sałatki Caprese można dodać również inne składniki, takie jak rukolę, liście sałaty czy oliwki. W przypadku dressingu, można wybrać coś prostego, takiego jak oliwa z oliwek i sól, lub bardziej złożone, np. na bazie octu balsamicznego i miodu.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatka Caprese to klasyka włoskiej kuchni. Jest pyszna, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Potrzebujemy zaledwie kilku składników, by wyczarować jedno z najbardziej charakterystycznych i flagowych włoskich dań. Przygotowując tę sałatkę, zadbaj o wysoką jakość używanych produktów.
Wybierz oryginalną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, włoską mozzarellę i soczyste, aromatyczne pomidory. Sałatka świetnie sprawdza się jako dodatek do grilla. Jest również idealnym pomysłem na jedno z dań serwowanych na przyjęciu. Kto nie lubi pysznego, kremowego sera, soczystych pomidorów i aromatycznej bazylii?
Przygotuj to szybkie danie i oczaruj gości oraz domowników.
Sałatka Caprese składniki
- Pomidory– 3 sztuki
- Ser mozzarella- 3 kulki
- Świeża bazylia
- Oliwa z oliwek- 5 łyżek
- Sok z 1 cytryny
- Sól
- Świeżo mielony czarny pieprz
Sałatka Caprese przepis
Pomidory oczyść z szypułek i pokrój w plastry. Mozzarellę odsącz i również pokrój w plasterki.
Ponieważ ta sałatka wymaga niewielu składników, to warto wybrać takie, które są dobre jakościowo. Polecam pomidory malinowe i dobrej jakości mozzarellę. Pamiętajcie, że w tym wypadku tylko te 3 składniki mają zrobić Wam cały smak.
Na talerzu lub półmisku poukładaj naprzemiennie plastry pomidorów i sera. W małej miseczce przygotuj sos: oliwę połącz z sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie polej wyłożone na talerzu pomidory z serem.
Całość przystrój listkami świeżej bazylii.
