Magda Gessler nie raz w swoich programach oraz na profilach społecznościowych chwaliła się prostymi sztuczkami, dzięki którym nasze dania są znacznie lepsze, dużo smaczniejsze. Jednym z takich tricków jest sposób na puszystą jajecznicę. W dalszej części wpisu pokażę Wam o co chodzi.
Właściwości jajek
Jajka to źródło białka, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Te produkty to również bogactwo luteiny, która zapobiega m.in. chorobom serca, poprawia wzrok, oraz chroni oczy.
Wielu dietetyków w rozpisanych dietach zaleca jedzenie jajek, bo są one niskokaloryczne i mitem jest, że powodują zbyt wysoki cholesterol. Oczywiście wszystko należy jeść z umiarem. Więcej o cholesterolu w jajka przeczytacie TUTAJ.
Obejrzyj nasze filmy:
Sposób Magdy Gessler na puszystą jajecznicę
Do uzyskania puszystej jajecznicy wystarczy odrobina śmietany. Dodajemy ją do jajek i energicznie całość roztrzepujemy. A następnie wylewamy masę jajeczną na bardzo mocno rozgrzaną patelnię.
Składniki na jajecznicę z boczkiem
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 6 jajek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- sól
- pieprz
- odrobina szczypiorku
Przepis na jajecznicę
Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek. W zależności od tego ile tłuszczu się wytopi dodajemy lub nie masło.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę i energicznie roztrzepujemy. Dodajemy sól, pieprz i masę przelewamy na patelnię. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż jajecznica się zetnie. Przekładamy na talerze i posypujemy odrobiną szczypiorku.
Smacznego!
Podobno sól i pieprz do jajecznicy dodaje się na koniec..?