pyzy z miesem2
Pyzy ziemniaczane z mięsem

Składniki na ciasto

  • po 500 g ziemniaków surowych i ugotowanych,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (na przykład puszysta lubella),
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżeczka soli;

Składniki na nadzienie

  • 400-425 g ugotowanego mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 jajko,
  • olej,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • otarty majeranek,
  • mielona gałka muszkatołowa.

Pyzy ziemniaczane z mięsem – przepis

Na początek ziemniaki ugotowane przeciśnijmy przez praskę, natomiast surowe zetrzyjmy na tarce, odciśnijmy z soku. Połączmy oba rodzaje.

Przygotujmy nadzienie: mięso przepuśćmy przez maszynkę. Cebulę posiekajmy, uduśmy na niewielkiej ilości oleju. Przestudźmy, dodajmy do mięsa. Wbijmy jajko, przyprawmy majerankiem, szczyptą gałki muszkatołowej, mielonym pieprzem czarnym i solą. Całość dokładnie wymieszajmy.

Następnie do ziemniaków dodajmy mąkę pszenną, sól i jajka. Zagniećmy ciasto. Uformujmy wałek. Pokrójmy w plastry. Na każdy plaster nałóżmy porcję wcześniej przygotowanego farszu, zalepmy formując kulki.

Pyzy wrzućmy na posolony wrzątek. Gotujmy 3 minuty czasu od momenty wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pyzy podajmy polane tłuszczem ze skwarkami.