
Składniki na ciasto
- po 500 g ziemniaków surowych i ugotowanych,
- 1,5 szklanki mąki pszennej (na przykład puszysta lubella),
- 2 jajka,
- 1 czubata łyżeczka soli;
Składniki na nadzienie
- 400-425 g ugotowanego mięsa wieprzowego lub wołowego,
- 1 średnia cebula,
- 1 jajko,
- olej,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- otarty majeranek,
- mielona gałka muszkatołowa.
Pyzy ziemniaczane z mięsem – przepis
Na początek ziemniaki ugotowane przeciśnijmy przez praskę, natomiast surowe zetrzyjmy na tarce, odciśnijmy z soku. Połączmy oba rodzaje.
Przygotujmy nadzienie: mięso przepuśćmy przez maszynkę. Cebulę posiekajmy, uduśmy na niewielkiej ilości oleju. Przestudźmy, dodajmy do mięsa. Wbijmy jajko, przyprawmy majerankiem, szczyptą gałki muszkatołowej, mielonym pieprzem czarnym i solą. Całość dokładnie wymieszajmy.
Następnie do ziemniaków dodajmy mąkę pszenną, sól i jajka. Zagniećmy ciasto. Uformujmy wałek. Pokrójmy w plastry. Na każdy plaster nałóżmy porcję wcześniej przygotowanego farszu, zalepmy formując kulki.
Pyzy wrzućmy na posolony wrzątek. Gotujmy 3 minuty czasu od momenty wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pyzy podajmy polane tłuszczem ze skwarkami.