Placek morelowy
Desery

Placek morelowy

To najprostszy na świecie przepis na pyszny placek morelowy. To ciasto jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale też bardzo proste. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy kucharz, nawet ten początkujący.

Takie ciasto możemy przygotować praktycznie zawsze kiedy mamy na to ochotę, wtedy kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Do przygotowania tego placka potrzebne nam będą następujące składniki

  • 18 g świeżych drożdży,
  • 150 g cukru drobnego,
  • 550 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 pełne szklanki mleka 3, 2%,
  • 200 g masła,
  • 3 żółtka,
  • połówka średniej cytrny,
  • 500 g moreli (mogą być z puszki),
  • 110 g migdałów w płatkach, sól.

Placek morelowy – przepis

Na początek należy świeże drożdże utrzeć z łyżeczką cukru drobnego oraz mąki, dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W między czasie po 50 g cukru drobnego i mąki odstawmy na kruszonkę.

Resztę tych składników wsypmy do dużej miski. Dodajmy szczyptę soli, wymieszajmy. Do sypkich składników dodajmy resztę ciepłego mleka, 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, żółtka, skórkę otartą z połówki cytryny i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

W między czasie morele oczyśćmy, wypestkujmy, pokrójmy na połówki lub osączmy z zalewy.

Natomiast resztę masła, mąki i cukru drobnego zagniećmy z płatkami migdałów i w ten sposób mamy przygotowaną kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto przełóżmy na blachę, ukłądamy owoce, dość mocno wciskając je w ciasto. Posypmy przygotowaną kruszonką. Całość odstawmy do wyrośnięcia. Następnie wstawmy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 170 stopni Celsjusza na około 49-52 minut czasu.

Placek morelowy
Placek morelowy

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze