Nieklasyczna carbonara z cukinią

Nieklasyczna carbonara z cukinią

Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej kuchni powstanie nieklasyczna carbonara z cukinią :)

Dlaczego nieklasyczna?

Ano z tego powodu, że do jej przygotowania wykorzystamy pieczony boczek, który nam został.

Przepis jest bardzo szybki i prosty, a danie wyśmienite… zapraszam do gotowania.

Składniki

  • 200g pieczonego boczku
  • 1 szklana makaronu np. rurki
  • 1 cukinia
  • oliwa
  • 20 g parmezanu
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Nieklasyczna carbonara z cukinią – przepis

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu – al dente.
  2. Na odrobinie oliwy smażymy do delikatnego zrumienienia boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i całość smażymy ok. 5-7 minut. Cukinia powinna być al dente.
  3. W misce mieszamy żółtka z 3 łyżkami oliwy i śmietaną.
  4. Ugotowany makaron bezpośrednio z wody dodajemy na patelnię do boczku, zdejmujemy z ognia i mieszamy z jajkami ze śmietaną. Nie róbcie tego zbyt długo, aby żółtka się nie pościnały.
  5. Przełożony na talerze makaron posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.