Nieklasyczna carbonara z cukinią

Nieklasyczna carbonara z cukinią

Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej kuchni powstanie nieklasyczna carbonara z cukinią :)

Dlaczego nieklasyczna?

Ano z tego powodu, że do jej przygotowania wykorzystamy pieczony boczek, który nam został.

Przepis jest bardzo szybki i prosty, a danie wyśmienite… zapraszam do gotowania.

Składniki

  • 200g pieczonego boczku
  • 1 szklana makaronu np. rurki
  • 1 cukinia
  • oliwa
  • 20 g parmezanu
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Nieklasyczna carbonara z cukinią – przepis

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu – al dente.
  2. Na odrobinie oliwy smażymy do delikatnego zrumienienia boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i całość smażymy ok. 5-7 minut. Cukinia powinna być al dente.
  3. W misce mieszamy żółtka z 3 łyżkami oliwy i śmietaną.
  4. Ugotowany makaron bezpośrednio z wody dodajemy na patelnię do boczku, zdejmujemy z ognia i mieszamy z jajkami ze śmietaną. Nie róbcie tego zbyt długo, aby żółtka się nie pościnały.
  5. Przełożony na talerze makaron posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.