Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej kuchni powstanie nieklasyczna carbonara z cukinią :)
Dlaczego nieklasyczna?
Ano z tego powodu, że do jej przygotowania wykorzystamy pieczony boczek, który nam został.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepis jest bardzo szybki i prosty, a danie wyśmienite… zapraszam do gotowania.
Składniki
- 200g pieczonego boczku
- 1 szklana makaronu np. rurki
- 1 cukinia
- oliwa
- 20 g parmezanu
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Nieklasyczna carbonara z cukinią – przepis
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu – al dente.
- Na odrobinie oliwy smażymy do delikatnego zrumienienia boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i całość smażymy ok. 5-7 minut. Cukinia powinna być al dente.
- W misce mieszamy żółtka z 3 łyżkami oliwy i śmietaną.
- Ugotowany makaron bezpośrednio z wody dodajemy na patelnię do boczku, zdejmujemy z ognia i mieszamy z jajkami ze śmietaną. Nie róbcie tego zbyt długo, aby żółtka się nie pościnały.
- Przełożony na talerze makaron posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!