
Domowa surówka colesław
Chyba jedna z najprostszych i najbardziej popularnych wśród Polaków surówek – surówka colesław. Jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i jeśli ktoś dba o dietę, to spokojnie może ją zjeść, ale oczywiście tylko taką domową :)
Przepis i lista zakupów znajduje się poniżej…
Colesław składniki
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 płaska łyżeczka cukru
Surówka colesław przepis
Kapustę ścieramy na tarce kuchennej na dużych oczkach. Następnie delikatnie ją solimy i przy pomocy dłoni wygniatamy. Kapusta w ten sposób odrobinę zmięknie. Kapustę odstawiamy na około 15-20 minut.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy następnie do kapusty.
W miseczce mieszamy jogurt naturalny, chrzan, sól, pieprz, cukier.
Kapustę razem z marchwią mieszamy z przygotowanym sosem i odstawiamy na ok. 15 minut aby wszystko się „przegryzło”.

Smacznego!