Kotlet Devolay to prawdziwy klejnot kuchni, który zyskał popularność dzięki swojej wszechstronności i wyśmienitemu smakowi. Choć tradycyjnie przygotowywany z filetów kurczaka, to jest jedna z tych potraw, która wydaje się nigdy nie tracić swojego uroku.

Dlaczego kotlet devolay jest tak popularny?

Pierwszą zaletą kotleta devolay jest jego zdrowy skład. Wykorzystanie filetów z kurczaka, które są bogate w białko, sprawia, że jest to danie lekkie i niskokaloryczne. To idealna propozycja dla osób, które zwracają uwagę na swoją dietę, ale nie chcą rezygnować z pełnego smaku. Zamiast smażenia w głębokim oleju, można z powodzeniem go w piekarniku.

Jednak to, co sprawia, że kotlety devolay staje się kulinarną inspiracją, to jego wszechstronność. To jak czysta płótno, które można ozdobić różnorodnymi dodatkami, dostosowując je do swoich upodobań smakowych. Może być podawany z dodatkiem sera, szynki, warzyw, czy chociażby papryki konserwowej, albo ogórków konserwowych.

Czasem klasyka jest klasyką z powodu swojej niezawodności. Kotlet De Volaille nie tylko zachwyca swym smakiem, ale także daje nieograniczone możliwości eksperymentowania w kuchni. Dzięki temu, każdy może znaleźć swoją własną, ulubioną wersję tego dania, która idealnie spełni oczekiwania i zadowoli podniebienie.

Devolay

Devolay składniki

  • 3 filety z kurczaka
  • 100 g mąki
  • 150 g bułki tartej
  • 2 jajka

Dodatkowo

  • 70g sera żółtego w kostce
  • papryka konserwowa
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • odrobina masła
  • olej do smażenia
  • masło
  • sól
  • pieprz

Mój przepis na kotlety devolay jest na 6 dość sporych kotletów. Oczywiście jako dodatki możecie wykorzystać inne warzywa lub inne produkty, które lubicie najbardziej. Ja w swoim przepisie użyję produktów konserwowych.

Devolay przepis

Zaczynamy od przygotowania piersi z kurczaka. Filety dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w poprzek wzdłuż. Kotlety z piersi kurczaka trzeba teraz delikatnie rozbić. Ja rozbijam je przykrywając je torebką foliową, albo folią śniadaniową, tak nie zabrudzić całej kuchni. Kotlety rozbijamy dość cienko, ale staramy się nie robić w nich zbyt dużych dziur.

Mięso powinno być dość cienko rozbite, abyśmy nie musieli go zbyt długo smażyć i aby cały kotlet devolay był usmażony. Mięso oprószamy odrobiną soli i pieprzu.

Devolay

Ogórka konserwowego kroimy na paseczki o szerokości około 0,5 cm. Podobnie postępujemy z żółtym serem. Rozbitą pierś z kurczaka układamy na desce i z jednej strony układamy paseczek ogórka, paprykę konserwową i ser żółty i odrobinę masła. Następnie składamy boki do środka i zwijamy devolay.

Devolay

Zwinięty kotlet devolay najpierw obtaczamy w mące, nadmiar jej usuwamy, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.

Devolay

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety. Devolaye smażymy na rumiany kolor z każdej strony. Smażymy je na średnim ogniu tak aby mięso w środku się usmażyło, a nie tylko spiekła się panierka.

Devolay

Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym i możemy podawać.

Devolay
Devolay

Kotlety będą idealnie się komponowały z domowymi frytkami.

Smacznego!