Zapraszając gości do swojego domu na pewno każdy z nas chce, aby podane przez nas dania były smaczne i by ten wieczór każdy zapamiętał na długo. Sprawdź przepis na pyszne, czekoladowe ciasto przysmak Sułtana.

Jednak choć w sklepie można znaleźć dużo różnorodnych, kulinarnych inspiracji, coraz częściej nie jesteśmy pewni, co warto przygotować. Na pewno każde spotkanie warto rozpocząć od tradycyjnej kawy, a do niej podać coś słodkiego. Jakie słodkości będą uniwersalne i idealnie wpasują się niezależnie od okazji spotkania?

Bardzo popularnym ciastem, którego główną nutą jest właśnie wspaniały smak czekolady jest z pewnością Przysmak Sułtana. Niezależnie od tego jakimi umiejętnościami kulinarnymi dysponujemy, z pewnością poradzimy sobie z przyrządzeniem tego smacznego deseru.

Obejrzyj nasze filmy:

Wystarczy jedynie skompletować odpowiednie składniki oraz zgodnie z przepisem połączyć je w całość w odpowiednich proporcjach, a na pewno smak tego ciasta zaskoczy naszych gości.

Oto szybki przepis na ciasto Przysmak Sułtana, które na pewno stanie się prawdziwą gwiazdą wieczoru. Jednak na blogu kulinarnym znajdziesz inne pyszne przepisy na ciasta. Na pewno klasyką jest seromakowiec, to ciasto przygotowywane praktycznie na każda okazję. Wśród klasyków znajdziemy także przepis na sernik.

Ciasto Sułtan składniki

Aby przyrządzić ten zyskujący popularność deser, powinniśmy przygotować:

  • 150 g cukru
  • 200 g ciepłego masła
  • 5 jajek
  • 180 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao. 

Krem truflowy składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 150 g czekoladek o smaku truflowym
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady deserowej
  • 40 ml śmietany kremówki
Ciasto Przysmak Sułtana przepis
Ciasto Przysmak Sułtana przepis

Ciasto Przysmak Sułtana przepis

Tak naprawdę przygotowanie ciasta sułtana nie jest trudne. Pierwszym etapem jest przesianie mąki, do której dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Kolejno w osobnym naczyniu powinniśmy zmiksować na wysokich obrotach miksera masło z cukrem, dodając do całości jajka.

Tak przygotowaną masę należy umieścić w natłuszczonej tortownicy i wstawić do piekarnika o temperaturze 170°C. Całość piec pół godziny, a gdy ciasto będzie chłodne, należy przekroić je wzdłuż na trzy części. Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 26-28 cm. Ja piekę swoje ciasto w opcji góra- dół. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy jest na pewno suche i upieczone. Wbijacie patyczek w ciasto i po wyjęciu jak będzie suchy, nie będzie obklejony ciastem to znaczy że ciasto jest upieczone.

Kolejnym etapem jest wykonanie kąpieli truflowej, która polega na rozpuszczeniu cukierków truflowych ze śmietaną kremówką. W tym celu nad gotującą się wodą ustawiamy miskę, w której rozpuszczamy cukierki. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Następnie 400 ml śmietanki powinniśmy ubić na gładką masę mikserem, dodawać partiami serek mascarpone i miksować. Następnie dodać cukier puder, razem z przygotowaną wcześniej masą truflową. Można dodać jeszcze odrobinę kakao. Wtedy masa będzie bardziej czekoladowa.

Całość należy schłodzić w lodówce, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Na końcu należy równomiernie rozłożyć przygotowany wcześniej krem pomiędzy ciastami, a na wierzchu polać całość rozpuszczoną czekoladą.

Ostatni etap to rozpuszczenie w kąpieli wodnej czekolady, dodając do niej śmietanę kremówkę. Masą czekoladową smarujemy z wierzchu ciasto Sułtan.

Ciasto Przysmak Sułtana przepis
Ciasto Przysmak Sułtana przepis

Tak przygotowany przysmak należy przechowywać w lodówce i podawać również schłodzony.

Smacznego!