Podglądamy grille Polaków

Potrawy z grilla

Majówka to każdego roku początek polskiego sezonu grillowego, który trwa przez wiosnę, całe lato i wczesną jesień. Zapach pieczonego mięsiwa rozchodzi się po ogrodach działkowych i terenach rekreacyjnych.

Aż 75% Polaków grilluje przynajmniej raz w miesiącu. Co najczęściej ląduje na ich grillach? Zrobiłem małe rozeznanie na podstawie badań statystycznych, a oto odpowiedzi.

Mięso w różnych postaciach

Polski grill to przede wszystkim mięso w wielu postaciach. Najpopularniejszą i najwygodniejszą formą są kiełbasy, które nie wymagają wcześniejszego przygotowania, a jedynie doprawienia. Równie popularna jest karkówka, którą z kolei należy zamarynować przed usmażeniem. Wymagające większego zachodu, a jednocześnie bardziej delikatne mięso to drób, zazwyczaj grillowany w postaci filetów z kurczaka, skrzydełek i nóżek.

Nie należy zapominać o kaszance i boczku – wiejskich przysmakach, które pieczone na świeżym powietrzu zyskują zupełnie inny smak i aromat. Polacy chętnie kupują gotowe, już przyprawione i paczkowane produkty, wielu z nich jednak eksperymentuje z przyprawami i smakami.

Warzywa w wersji fit

Coraz więcej grillujących pamięta o zdrowych dodatkach w postaci warzyw. Jednym z warzywnym dodatków, choć nie do końca fit, jest kiszka ziemniaczana, wzbogacona boczkiem. Dzięki zwartej konsystencji, dobrze się grilluje i stanowi jeden z chętniej kupowanych przysmaków.

Wśród warzyw, na polskim grillu najczęściej zobaczymy cukinię, paprykę i cebulę.

Warzywa z grilla

Pieczywo i dodatki

Najpopularniejsze dodatki do posiłku z grilla to chleb lub bułka, również delikatnie podgrzane nad ogniem oraz ketchup i musztarda. Nieodłącznym elementem biesiadnego spotkania przy grillu jest piwo, którego spożywanie deklaruje ponad 3/4 badanych Polaków.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.