Nie tak dawno robiliśmy z Madzią łopatkę zapiekaną z cebulą i pieczarkami, tym razem postanowiliśmy odrobinę zmienić przepis z zamiast cebuli będą…. o tym przeczytacie dalej :)
Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…
Składniki na łopatkę z suszonymi pomidorami:
- ok. 1,3 kg łopatki
- 500g pieczarek
- 500g sera mozzarella (w kostce)
- 12 suszonych pieczarek
- słodka papryka
- pieprz ziołowy
- sól ziołowa
Przepis na łopatkę z suszonymi pomidorami:
- Łopatkę kroimy na 1,5-2 cm plasterki, a następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy słodką papryką i pieprzem ziołowym.
- 12 suszonych pomidorów drobno kroimy i posypujemy nimi karkówkę.
- Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i układamy na suszonych pomidorach, a następnie posypujemy odrobiną soli ziołowej. Wstawiamy całość do piekarnika na 1 godzinę 10 minut nagrzanego do 160 st. C.
- Łopatkę wyjmujemy z piekarnika i posypujmy startą mozzarellą i wstawiamy jeszcze na 20 minut do piekarnika.
Pieczarki puszczą wodę, mozzarella się rozpuści i powstanie pyszny sos, dlatego najlepszym dodatkiem do pieczonej łopatki będzie pęczak.
Obejrzyj nasze filmy: