Zapiekana łopatka z suszonymi pomidorami

Zapiekana łopatka z suszonymi pomidorami

Nie tak dawno robiliśmy z Madzią łopatkę zapiekaną z cebulą i pieczarkami, tym razem postanowiliśmy odrobinę zmienić przepis z zamiast cebuli będą…. o tym przeczytacie dalej :)

Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…

Składniki na łopatkę z suszonymi pomidorami:

  • ok. 1,3 kg łopatki
  • 500g pieczarek
  • 500g sera mozzarella (w kostce)
  • 12 suszonych pieczarek
  • słodka papryka
  • pieprz ziołowy
  • sól ziołowa

Przepis na łopatkę z suszonymi pomidorami:

  1. Łopatkę kroimy na 1,5-2 cm plasterki, a następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy słodką papryką i pieprzem ziołowym.
  2. 12 suszonych pomidorów drobno kroimy i posypujemy nimi karkówkę.
  3. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i układamy na suszonych pomidorach, a następnie posypujemy odrobiną soli ziołowej. Wstawiamy całość do piekarnika na 1 godzinę 10 minut nagrzanego do 160 st. C.
  4. Łopatkę wyjmujemy z piekarnika i posypujmy startą mozzarellą i wstawiamy jeszcze na 20 minut do piekarnika.

Pieczarki puszczą wodę, mozzarella się rozpuści i powstanie pyszny sos, dlatego najlepszym dodatkiem do pieczonej łopatki będzie pęczak.

Zapiekana łopatka z suszonymi pomidorami Zapiekana łopatka z suszonymi pomidorami Zapiekana łopatka z suszonymi pomidorami Zapiekana łopatka z suszonymi pomidorami

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.