Zapiekana łopatka z cebulą i pieczarkami

Zapiekana łopatka z cebulą i pieczarkami

Tego dania nie podamy w ciągu 30 minut, bo wymaga odrobimy czasu potrzebnego na upieczenie mięsa, natomiast samo przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje dosłownie 20 minut :)

Poniżej lista zakupów i prosty przepis…

Składniki na łopatkę z cebulą i pieczarkami:

  • łopatka wieprzowa (z 1 kg wychodzi ok. 6 plastrów)
  • 3 średnie cebule
  • 500g pieczarek
  • 350g sera mozzarella
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przepis na łopatkę z cebulą i pieczarkami:

  1. Łopatkę kroimy na grubsze ok. 1-1,5 cm plastry, a następnie je delikatnie rozbijamy.
  2. Łopatkę układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy szczyptą soli, pieprzu i słodką papryką.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki, a następnie układamy na łopatce.
  4. Łopatkę z cebulą smarujemy cienką warstwą majonezu.
  5. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i układamy na warstwie z majonezem.
  6. Łopatkę pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 160 st. C. Następnie wyjmujemy i układamy na niej pokrojony w plastry ser mozzarella i pieczemy przez kolejne 25 minut, aż ser mozzarella się roztopi.

Danie możemy podać na przykład z pęczakiem.

Zapiekana łopatka z cebulą i pieczarkami Zapiekana łopatka z cebulą i pieczarkami Zapiekana łopatka z cebulą i pieczarkamiNiestety zdjęcia już upieczonej łopatki nie mam, bo zniknęła w mgnieniu oka.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.