Tego dania nie podamy w ciągu 30 minut, bo wymaga odrobimy czasu potrzebnego na upieczenie mięsa, natomiast samo przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje dosłownie 20 minut :)
Poniżej lista zakupów i prosty przepis…
Składniki na łopatkę z cebulą i pieczarkami:
- łopatka wieprzowa (z 1 kg wychodzi ok. 6 plastrów)
- 3 średnie cebule
- 500g pieczarek
- 350g sera mozzarella
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Przepis na łopatkę z cebulą i pieczarkami:
- Łopatkę kroimy na grubsze ok. 1-1,5 cm plastry, a następnie je delikatnie rozbijamy.
- Łopatkę układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy szczyptą soli, pieprzu i słodką papryką.
- Cebulę obieramy, kroimy w plasterki, a następnie układamy na łopatce.
- Łopatkę z cebulą smarujemy cienką warstwą majonezu.
- Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i układamy na warstwie z majonezem.
- Łopatkę pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 160 st. C. Następnie wyjmujemy i układamy na niej pokrojony w plastry ser mozzarella i pieczemy przez kolejne 25 minut, aż ser mozzarella się roztopi.
Danie możemy podać na przykład z pęczakiem.
Obejrzyj nasze filmy:
Niestety zdjęcia już upieczonej łopatki nie mam, bo zniknęła w mgnieniu oka.