Zarówno miłośnicy jedzenia, jak i kucharze znają i doceniają rolę świeżych ziół w gotowaniu i smaku potraw. Stanowią one ważną część dań zarówno jako ich podstawowy element, jak i istotny dodatek. Poprawa walorów smakowych nie jest jedynym plusem używania ziół, są one świetną dodatkową wartością zdrowotną w diecie. Jedynie kilka kroków dzieli Twoje domowe jedzenie od wejścia na wyższy poziom. Zobacz jak uprawiać zioła w domu, a także które z nich wybrać, by uprawa była prosta i skuteczna.

Jak zacząć hodować zioła w domu?

Jak wiadomo, roślina musi z czegoś powstać. W tym przypadku jest możliwość, by wybrać nasiona lub sadzonki. Dla początkujących druga opcja może być lepszym wyborem. Nie trzeba się wtedy martwić o kiełkowanie. Wybierając sadzonki, warto przyjrzeć się ich kondycji. Duża ilość zawiązków, intensywny kolor, wyrazisty i przyjemny zapach to cechy, które mogą podpowiadać, która z dostępnych będzie najlepszym wyborem. Jeśli jednak postawisz na zakup nasion, pierwszym krokiem do wykonania będzie przygotowanie ich do procesu kiełkowania.

Do tego celu najlepiej użyć małego pojemniczka. Niezbędne jest, by miał otwory w dnie, które będą pełniły funkcje regulacji ilości wody w sadzonce. W sklepach można dostać specjalną ziemię do wysiewania, która ma wspomagać sukces tego procesu. Oczywistym i niezbędnym elementem w wysiewaniu jest woda, należy zwracać uwagę, by nie przelewać sadzonki.

Obejrzyj nasze filmy:

Kolejnym ważnym krokiem jest moment kiedy sadzonka rozrasta się i jest gotowa do dalszego wzrostu. W tym momencie należy przesadzić ją do większej doniczki, gdzie będzie miała przestrzeń do rozwoju.

Oto lista niezbędników:

  • ziemia uniwersalna
  • keramzyt
  • doniczka
  • podstawka

Ofert na rynku jest wiele, jednak warto sprawdzić kilka możliwości i wybrać tą, która najbardziej odpowiada naszym wymaganiom. Jednym ze sklepów, które poza ofertą produktów oferują także merytoryczne wsparcie jest Fabryka Form.

Doniczki na zioła
Różne doniczki na zioła. Zdj. fabrykaform.pl

Mając już potrzebne rzeczy, można zabrać się do pracy. Na spodzie doniczki powinien znaleźć się keramzyt, który odpowiada za pochłanianie nadmiernej ilości wilgoci, a w momentach, gdy jej brakuje, uwalnia ją. Następnie do wysokości około 1/3 doniczki wypełnij ją ziemią, włóż sadzonkę i uzupełnij do pełna. Ziemie należy ugnieść, a jej poziom powinien kończyć się około 2 centymetry przed brzegiem.

Po przygotowaniu w taki sposób doniczek z sadzonkami należy znaleźć dla nich odpowiednie miejsce. Nawet najlepiej przesadzone zioła, nie będą dobrze rosły bez odpowiedniego wsparcia. Najlepszą opcją dla wzrostu będzie południowe okno domu, ewentualnie można także wykorzystać strony wschodnią i zachodnią. Ostatnim wyborem powinna być część północna, przez okno od północy nie wpada wystarczająca ilość światła potrzebna do wzrostu roślin.

Jak dbać, by świeże zioła dobrze rosły w domowych warunkach?

Poza wspomnianym już czynnikiem, czyli odpowiedniej ilości światła istotne jest, by dbać o wilgotność. Chodzi tu jednakowo o odpowiednie nawadnianie rośliny przez podlewanie oraz spryskiwanie liści, ale także pamiętanie, że wielkość doniczki ma znaczenie przy cyrkulacji wody. Ważne jest także, by nie wystawiać rośliny na przeciągi, ani nie narażać na działanie wysokich i niskich temperatur. Najlepszy do rozwoju przedział będzie między 15, a 20 stopni.

Zbieranie i przechowywanie ziół w kuchni

Chcąc skorzystać z efektów hodowli, warto pamiętać, by nie zaburzać naturalnego wzrostu rośliny. Jeśli chcesz dodać je do posiłku na świeżo najlepiej ścinaj je chwile przez podaniem. Do tego celu najlepiej sprawdzają się specjalne nożyce do ziół, które dzięki wykonaniu i ostrości nie niszczą rośliny. Dodatkowo wiele z nich jest wyposażonych w kilka ostrzy, dzięki czemu od razu w szybki sposób mamy je gotowe, posiekane do dania.

Zioła można trzymać w zapasach także suszone. Najlepiej w tym procesie sprawdza się suche, ciepłe i dobrze wentylowane miejsce. Dodatkowym plusem będzie, jeśli zioła będą suszyć się z zachowaniem odległości między nimi. Ułatwi to cyrkulacje powietrza, a razem z tym proces suszenia. Sposobem na przyspieszenie tego procesu jest użycie mikrofalówki. Do tego celu należy ustawić ją na najwyższą moc i nastawić na 3 minuty, dla pewności, że rośliny nie ulegną zniszczeniu, co około pół minuty sprawdzaj ich stan.

Dobrze wysuszone zioła należy rozkruszyć, najlepiej dla rośliny i jej właściwości będzie użyć do tego celu moździerza. To narzędzie ułatwia zdecydowanie proces kruszenia przypraw i pozwala zrobić to dokładnie, a jednocześnie kontrolować stopień ich rozdrobnienia.

Kolejnym sposobem na zachowanie ziół na zapas jest zamrożenie ich. Do tego celu należy je posiekać i po porcjowane włożyć do foliowych torebek przeznaczonych do mrożenia. Warto pamiętać, by opisać na torebce, co znajduje się w środku.

Jak widać, hodowanie świeżych ziół w domu nie jest trudne, a żeby zacząć, wystarczy tylko kilka podstawowych rzeczy, które można kupić w jednym sklepie, nawet bez wychodzenia z domu.

Materiał przygotowany we współpracy z Partnerem.