Sajgonki
Inne

Sajgonki

Chińczyk, to chyba jedno z najbardziej popularnych dań zamawianych w firmach na obiad. Już nie raz pokazywałem Wam jak zrobić domowego chińczyka, który będzie kilka razy smaczniejszy i zdrowszy aniżeli z barów azjatyckich.

Tym razem postanowiłem przygotować sajgonki w wydaniu domowym i wbrew temu co może się wydawać przygotowanie takiego dania nie trwa długo.

Sajgonki składniki

  • 250g mięsa mielonego (może być wieprzowe)
  • 1 duża marchewka
  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 1/2 puszki kiełków fasoli mung
  • 5 grzybków mun
  • 100 g makaronu sojowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Sajgonki przepis

Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy je na ok. 15 minut. Po przestudzeniu kroimy w większą kosteczkę.

Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 minutki, następnie odcedzamy go i po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki

Marchewkę ścieramy na dużych oczkach.

Marchewkę, makaron sojowy, grzyby mung, kiełki fasoli mung, mięso mielone i jajko dodajemy do miski. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy odrobiną czarnego pieprzu oraz solą.

Płat papieru ryżowego wkładamy do dosłownie na 1 sekundę do wody, następnie układamy przy jednym z brzegów farsz i zawijamy tak jak krokiet.

Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu do momentu aż delikatnie się zrumienią i będą chrupiące.

Po usmażeniu proponuję wyłożyć je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich zbyt dużej ilości oleju.

Sajgonki
Sajgonki
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Sajgonki

Sajgonki możemy szykować na dwa różne sposoby. To pyszne chińskie danie przygotowujemy z różnymi farszami, można przygotować je również bez smażenia i wtedy mamy tradycyjne spring rolls. Sajgonki to danie, które jest niezwykle popularne w krajach azjatyckich. Przepis na sajgonki jaki Wam pokazałem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Sajgonki przepisy

Przepisów na sajgonki jest bardzo wiele, ja Wam pokazałem swój ulubiony, ale możecie eksperymentować z farszami. Możecie przygotować sajgonki wegetariańskie, tylko z nadzieniem z krojonych chrupiących warzyw. Sajgonki to farsz zawinięty w papier ryżowy. Sajgonki przygotowujemy w różny sposób zależnie od regionu, w którym jesteśmy.

Do sajgonek najczęściej podajemy sos do sajgonek, sos słodko- ostry, albo zwykły sos sojowy.

Wiele osób zastanawia się jak przygotować domowe sajgonki, ja robię je najczęściej z mięsem mielonym, koniecznie z dodatkiem jakiś warzyw. Bardzo często wybieram takie chrupiące, jak marchewka. Warto wiedzieć jak zrobić sajgonki, eksperymentujcie i przygotowujcie je w ulubionej przez Was wersji.

Przepis na sajgonki

Sajgonki można przygotować również z krewetkami. To danie to również idealna przystawka na spotkanie ze znajomymi, zarówno w chrupiącej, smażonej wersji, jak i jako typowe spring rollsy. Osobiście bardzo lubię smażone sajgonki.