Chińczyk, to chyba jedno z najbardziej popularnych dań zamawianych w firmach na obiad. Już nie raz pokazywałem Wam jak zrobić domowego chińczyka, który będzie kilka razy smaczniejszy i zdrowszy aniżeli z barów azjatyckich.
Tym razem postanowiłem przygotować sajgonki w wydaniu domowym i wbrew temu co może się wydawać przygotowanie takiego dania nie trwa długo.
Sajgonki składniki
- 250g mięsa mielonego (może być wieprzowe)
- 1 duża marchewka
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1/2 puszki kiełków fasoli mung
- 5 grzybków mun
- 100 g makaronu sojowego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
Sajgonki przepis
Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy je na ok. 15 minut. Po przestudzeniu kroimy w większą kosteczkę.
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 minutki, następnie odcedzamy go i po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki
Marchewkę ścieramy na dużych oczkach.
Marchewkę, makaron sojowy, grzyby mung, kiełki fasoli mung, mięso mielone i jajko dodajemy do miski. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy odrobiną czarnego pieprzu oraz solą.
Płat papieru ryżowego wkładamy do dosłownie na 1 sekundę do wody, następnie układamy przy jednym z brzegów farsz i zawijamy tak jak krokiet.
Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu do momentu aż delikatnie się zrumienią i będą chrupiące.
Po usmażeniu proponuję wyłożyć je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich zbyt dużej ilości oleju.
![Sajgonki 2 Sajgonki](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2014/10/sajgonki-przed-smazeniem-770x649.jpg)
Uwielbiam sajgonki. Wyglądają super. Smacznego.